Finansu ministrs Gundars Bērziņš atbalsta Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) celtniecību, taču uzskata, ka tas nedrīkst radīt finansu sistēmas sabrukumu.
Ministrs uzskata, ka ir svarīgi īstenot projektus, kas vērsti uz nākotni, lai arī šobrīd finanses pietrūkst gandrīz visās jomās. Taču Bērziņš uzsvēra, ka šādas būves celtniecība nedrīkst radīt finansu sistēmas sabrukumu", tāpēc visiem finansēšanas mehānismiem jābūt reāliem.

Tomēr nopietnu alternatīvu valdības izstrādātajam modelim vairāku mēnešu laikā neviens pagaidām nav tā arī piedāvājis.

Saeimas Budžeta un finansu komisija otrdien atbalstīja LNB būvniecības finansēšanas likumprojekta virzīšanu pirmajam lasījumam ar nosacījumu, ka līdz otrajam lasījumam tiek cītīgi strādāts pie finansējuma avotiem.

Šim mērķim tiks izveidota speciāla apakškomisija, kurā darbosies Ekonomikas, Finansu un Kultūras ministriju pārstāvji, kā arī visu Saeimā pārstāvēto frakciju pārstāvji.

Budžeta komisija ir atbildīgā par šī likumprojekta virzību izskatīšanai Saeimas sēdē, bet pirms tam to noraidījušas divas citas komisijas. "Elektrības nodokļa ieviešanai" nepiekrīt Izglītības, kultūras un zinātnes komisija, kā arī Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija.

Vairākas Saeimas frakcijas, neapšaubot nepieciešamību celt jaunu LNB ēku, uzskata, ka vajag izstrādāt alternatīvu likumprojektu, kas paredzētu citu finansēšanas nodeli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!