28. martā plkst 18.30 Valmieras Drāmas teātra Apaļajā zālē pirmizrāde Rūdolfa Blaumaņa līdz šim vismazāk pazīstamajai ‘pilnmetrāžas’ lugai “Potivāra nams”, kas uz skatuves pēdējoreiz bijusi kara gados Cēsu Drāmas teātrī, bet pirms tam arī tikai 1925. gadā, DELFI informēja Valmieras teātra literārās daļas vadītāja Evita Sniedze.
Izrādes režisors Felikss Deičs ne bez pamata tiek dēvēts par īpatnu Blaumaņa lugu interpretu – ikviens, kas redzējis F. Deiča veidotos R. Blaumaņa lugu iestudējumus, zina – režisoram vienmēr atrodas kas īpašs, ko pateikt par veco labo, mums tik zināmo Blaumani.

F. Deičs izrādi veido kā patriarhālās, stabilās pasaules sadursmi ar jaunas pasaules un vērtību sistēmas nestām pārmaiņām, ienesot pavisam citus akcentus Blaumaņa no Vecās derības patapinātajā sižetā par Jāzepa viesošanos Potivāra namā, un Blaumanis tajā ieviesis īstas franču kaislības.

Galvenajās lomās – viesaktieris no Daugavpils – Ivars Brakovskis, arī Tālivaldis Lasmanis, Anna Putniņa, Ģirts Rāviņš un LKA Valmieras teātra aktierkursa studenti – Inga Alsiņa, Gatis Gāga, Andris Gross u.c.

Scenogrāfs – Ivars Noviks. “Potivāra nams” iekļauta Otrā R. Blaumaņa teātra festivāla programmā, un tiks rādīta 5. aprīlī plkst. 12.00.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!