Foto: Publicitātes foto
Šā gada 12. jūnijā Amerikas Universitātes muzejā Katcena mākslas centrā (Katzen Art Center) Vašingtonā atklās latviešu padomju perioda nonkonformista, mākslinieka Visvalža Ziediņa darbu izstādi "Visvaldis Ziediņš: Ceļojumi iztēlē", kas būs apskatāma līdz šā gada 26. jūlijam.

Izstāde notiks ar Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē sekretariāta un Latvijas Republikas vēstniecības Amerikas Savienotajās Valstīs atbalstu.

Izstādes "Ceļojumi iztēlē" kuratore ir mākslas zinātniece Ieva Kalniņa sadarbībā ar Amerikas Universitātes muzeja direktoru, kuratoru Džeku Rasmunsenu un mākslas zinātnieci, kuratori Eleanoru Hērtniju. Izstāde ir iekļauta Latvijas Prezidentūras Eiropas Savienības Padomē kultūras programmā, kuras pamatvērtības ir laikmetīgums, unikalitāte un izcilība, vēsta pasākuma organizatori.

"ASV ir tikai divas vietas, kas mērķtiecīgi pievēršas padomju mākslas teritorijai - Rutgera Universitātes Zimmerlija muzejs (Zimmerly museum) un Amerikas Universitātes muzejs Amerikas Universitātē. Piecdesmit gadus ilgušā padomju okupācijas perioda dēļ Baltijas, tostarp latviešu, mākslas nesenā vēsture tiek uzlūkota krievu padomju mākslas kontekstā, tāpēc Ziediņa māksla šeit ir kā svaiga gaisa malks," stāsta kuratore Ieva Kalniņa.

Izstādi atklās ar simpoziju Latvijas vēstniecībā Vašingtonā, kurā ar priekšlasījumu "Padomju nonkonformisms, tā sociālais un politiskais konteksts" piedalīsies mākslas zinātniece Alla Rosenfelde, bet ar referātu "Autsaideru iekšējais loks: Visvaldis Ziediņš un radošais konteksts" - mākslas zinātnieks Marks Alans Švēde. Paneļdiskusijā pēc referātiem piedalīsies Ieva Kalniņa un Eleanora Hērtnija.

Mākslinieks, liepājnieks Visvaldis Ziediņš (1942-2007) no 1959. līdz 1964. gadam mācījies Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolas Dekoratīvās noformēšanas nodaļā. Studijas Latvijas Mākslas akadēmijā viņš neturpināja pārliecībā, ka apgūtais mākslas pamats ir pietiekošs, lai turpmāko dzīvi varētu veltīt patstāvīgai, no padomju oficiālās mākslas sistēmas neatkarīgai mākslas izpratnes kopšanai. Viņa iekšējā emigrācija, savas daudzās idejas īstenojot padomju periodam paralēlā personīgā laikā un telpā, ļauj viņu uzskatīt par latviešu nonkonformistu - tīrradni, stāsta izstādes rīkotāji.

Visvalža Ziediņa pirmā, mākslas zinātnieces Ievas Kalniņas kūrētā personālizstāde "Kustība. Visvaldis Ziediņš" piecus gadus pēc viņa nāves notika 2012. gadā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē "Arsenāls". Viņa māksla kļuva par īstu atklājumu gan Latvijas sabiedrībai, gan mākslas zinātniekiem, izraisot diskusijas un pārspriedumus arī par mākslinieka lomu un stāju padomju okupācijas periodā. 2014. gadā notika viņa personālizstāde "Kustība. Visvaldis Ziediņš (1942-2007). Atklājumi Latvijas mākslā" Igaunijas Nacionālajā mākslas muzejā KUMU. Visvaldis Ziediņš kļuva par pirmo latvieti, kuram prestižajā igauņu muzejā bijusi personālizstāde, stāsta izstādes organizatori. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!