Foto: DELFI
Līdz pat 25. aprīlim "kim?" Laikmetīgās mākslas centrā Rīgā apskatāma Venēcijas mākslas biennālei veidotā Latvijas paviljona "North by Northeast" ("Ziemeļi – Ziemeļaustrumi") pārveidotā versija. Tās oriģinālajos apjomos izstādi Rīgā neļāva eksponēt vecās spīķera ēkas izmēri, kas abiem māksliniekiem - Kasparam Podniekam un Krišam Salmanim - likusi meklēt jaunus veidus darbu eksponēšanai.

Kamēr Podnieka fotogrāfijas un videoinstalācijas no diviem monolītiem blokiem šobrīd ir izliktas apskatei divās atsevišķās zālēs un kļuvušas daudz pieejamākas (fiziski pakārtas zemāk) un līdz ar to arī apskatāmākas, Salmaņa instalācija ir pārtapusi no reāla "kustīgā koka" uz virtuālu. Koks joprojām šūpojas, taču tas notiek fotogrāfijās, kuras līdzīgi kā zootropā tiek filmētas un pārraidītas uz ekrānu.

Jau ziņots, ka "kim?" sadarbībā ar Ņujorkas mākslas telpu "Art in General" organizēja Latvijas paviljonu 55. Starptautiskajā Venēcijas mākslas biennālē. Ekspozīcijā "North by Northeast"  tika izstādīti jauni, īpaši Venēcijas Arsenāla telpai veidoti darbi – Podnieka lielformāta fotogrāfijas un video, kurā portretēti Drustu zemnieki uz savu saimniecību fona, un Salmaņa instalācija – ritmiski svārstīgs koks.

Latvijas nacionālais paviljons 55. Starptautiskajā Venēcijas mākslas biennālē noslēdzās ar rekordlielu – 222 620 – apmeklētāju skaitu biennāles sešu mēnešu norises laikā.

Ar nolūku Latvijas sabiedrību reģionos iepazīstināt ar ekspozīciju, no šā gada 11. jūlija līdz 3. augustam izstāde "North by Northeast" būs apskatāma arī Cēsīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!