Foto: Publicitātes foto

Veselības ministrija atkāpusies no kategoriskā paziņojuma uz sev piederošā Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja ārsienas neļaut izvietot oriģināli iecerēto lielformāta plakātu izstādei "Neredzamās robežas". Lēmumu par plakāta izvietošanu ministrija atstājusi paša muzeja ziņā, vēsta LTV raidījums "Kultūras ziņas".

Drīzumā sākotnēji iecerētais plakāts varētu rotāt muzeja sienu, vēstīts raidījumā. Vēstuli par to, ka turpmāk muzejs pats varēs izlemt, kādus reklāmas banerus uz minstrijai piederošās ēkas fasādes varēs likt, muzejs saņēma 12. jūlijā.

Pagaidām muzeja sienu rotā neuzkrītošāka izstādes "Neredzamās robežas" reklāma.

Iepriekš jau vēstīts, ka no 3. jūnija līdz 24. septembrim Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā Rīgā ir skatāma starptautiski atzīta poļu mākslinieka Artūra žmijevska personālzistāde "Neredzamās zonas', taču mezeja ēkas īpašniece Veselības ministrija nav akceptējusi izstādes plakātu un tā izvietošanu uz ēkas sienas. Kā arguments minēts tas, ka noformējums bijis "visai provokatīvs" un ne viennozīmīgi vērtējams.

Izstādes kurators Māris Vītols norādījis, ka jezgas ap plakātu dēļ neievērots palicis poļu mākslinieka vēstījums. Sabiedrības interese līdz šim vairāk koncentrējusies ap plakātu, nepamanot izstādē eksponētos aklo cilvēku zīmējumus un vājdzirdīgo kora dziedājumus.

Žmijevskis tiek uzskatīts par vieu no pasaulē pamanāmākajiem māksliniekiem. Nekur citur izstādes plakāts nebūtu sastapies ar tādu pretestību kā pie mums, uzskata Latvijas Laikmetīgās mākslas centra vadītāja Solvita Krese. Viņasprāt, ierēdņi nebija iedziļinājušies situācijas kontekstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!