Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas mākslas eksperti zem Kazimira Maļeviča pasaulslavenās gleznas "Melnais kvadrāts" atklājuši divus agrākus gleznojumus, kā arī krievu avangarda celmlauža atstātu uzrakstu, kas varētu sniegt kādu skaidrojumu par viņa darbu, ziņo valstij piederošais televīzijas kanāls "Kultura".

Maskavas Tretjakova galerija, kur atrodas viena no trim "Melnā kvadrāta" versijām, gatavojoties slavenās gleznas simtgades svinībām, veikusi tās izpēti ar rentgena stariem un zem melnās krāsas slāņa atklājusi vēl divus kubisma manierē gleznotus darbus.

"Bija zināms, ka zem "Melnā kvadrāta" gleznojuma atradies kāds cits gleznojums. Mēs noskaidrojām, ka tāds gleznojums nav viens, bet divi, un pierādījām, ka sākotnējais attēls ir kubiski futūristiska kompozīcija, bet tieši zem "Melnā kvadrāta" esošais ir protosupremātiska kompozīcija," pastāstīja muzeja zinātniskā līdzstrādniece Jekaterīna Voroņina.

Muzeja darbiniekiem izdevies arī gandrīz pilnībā atšifrēt uz melnā kvadrāta esošo uzrakstu, kuru, kā tiek uzskatīts, atstājis pats autors. Kā stāsta galerijas eksperti, šī frāze skanot: "Nēģeru kauja melnā alā."

Tādējādi Maļeviča darbu kaut kādā ziņā varot uzskatīt par polemiku ar ekscentriskā franču rakstnieka Alfonsa Allē 1882.gada gleznu "Nēģeru kauja tumšā alā dziļā naktī".

Tas ļaujot skaidrāk izprast daudz apspriestā mākslas darba nozīmi, kuras meklējumi nomocījuši pat pašu autoru, norāda eksperti.

"Es nevarēju nedz gulēt, nedz ēst un centos saprast, ko tad esmu paveicis, taču nespēju," savulaik par "Melno kvadrātu" sacījis Maļevičs.

Tretjakova galerijā apskatāmais "Melnais kvadrāts" ir tapis 1915.gadā, bet vēlāk mākslinieks radīja vēl divas šīs gleznas versijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!