Foto: Latvijas Nacionālais arhīvs
Rakstniecības un mūzikas muzejs un Latvijas Universitāte 26. un 27. oktobrī aicina apmeklēt dzejnieka Eduarda Veidenbauma 150. jubilejai veltītu zinātnisku konferenci "…kaut šaubās un šaubīsies cilvēka prāts.."

Šogad 3. oktobrī apritēja 150 gadi kopš dzimis Eduards Veidenbaums (1867–1892) – dzejnieks pirms sava laika. Kā raksta Rakstniecības un mūzikas muzeja pārstāvji, Veidenbauma īsās dzīves leģenda nav aizēnojusi viņa dzeju arī šodien. Tapusi kā personisks poētiska pārdzīvojuma pieraksts, bez pretenzijām ieraudzīt dienasgaismu publikācijā vai grāmatā, Veidenbauma dzeja izrādījusies spēcīgāka par sava laikmeta kontekstu un bijusi atspēriena punkts nākamām dzejas modernistu paaudzēm. Savā ziņā Veidenbauma aktualitāte vislabāk ieraugāma krīzes un paradigmu maiņas laikmetos, kuros sagrūst vecie, pasaules uzskatu un dzejas poētiku modeļi, bet jaunie vēl tikai veidojas.

Konference notiks divas dienas – 26. oktobrī Aspazijas un Raiņa mājā, Baznīcas iela 30, un 27. oktobrī LU Humanitāro zinātņu fakultātē, Visvalža iela 4a. Noslēgums – Veidenbauma dzimtajās mājās "Kalāčos".

Konferencē būs iespēja dzirdēt Jāņa Zālīša, Viestura Vecgrāvja, Jura Andreja Kastiņa, Arņa Vīksnas, Andreja Baloža, Andra Hirša, Aināra Kamoliņa, Skaidrītes Lasmanes, Ligitas Ašmes, Raimonda Brieža, Māra Salēja, Andas Kubuliņas, Ivetas Ruskules, Janīnas Kursītes priekšlasījumus par dažādiem dzejnieka daiļrades, personības un laikmeta kontekstiem.

Priekšlasījumos piedalīsies arī igauņu dzejnieks un Eduarda Veidenbauma atdzejotājs igauņu valodā Marguss Konnula.

Konferences laikā būs arī iespēja piedalīties Tēlnieces Olgas Šilovas veidotās Veidenbauma piemiņas plāksnes prezentācijā un noklausīties Andra Dzenīša dziesmu cikla "Četras Eduarda Veidenbauma dziesmas un veltījums" pirmatskaņojumu, ko izpildīs Aldis Liepiņš un Armands Siliņš.

Konference noslēgsies ar dzejas pēcpusdienu Veidenbauma memoriālajā muzejā "Kalāči" ar Margusa Konnulas dzejas lasījumu un Jura Kulakova dziesmu cikla "Septiņarpus dziesmas" atskaņojumu, ko izpildīs pats komponists un dziedātāja Ieva Akuratere.

Plašāk par konferences tēmām – Rakstniecības un mūzikas muzeja mājaslapā.

Ieeja visos pasākumos bez maksas. Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!