Apgāds "Valters un Rapa" sērijā "Zelta klasika" laidis klajā Andreja Upīša (1877–1970) romānu "Sieviete". Mākslinieciskais noformējums – Arnis Zariņš.
Mariannas kundzes pansijā mitinās jautra četru vecpuišu kompānija, kas savu dzīvi vada bezbēdīgā uzdzīvē. Par viņu iekāres objektu kļūst arī pie sava brāļa atbraukusī Elza. Pazemota un pievilta, sieviete nolemj slepus atriebt pāridarītājiem, bet neviens, kas iesaistīts šai spēlē, nenojauš, ka likme būs ne vairāk, ne mazāk kā pašu spēlmaņu dzīvība.

Romāns "Sieviete", kas nāca klajā 1910.gadā, latviešu literatūrā bija pirmreizīga parādība. Pirmām kārtām tematiski – pievēršanās attiecībām stap sievieti un vīrieti un no tām izrietošai sievietes psiholoģijai sabiedrībā izraisīja plašu diskusiju. "Sieviete" iznāca vairākos atkārtotos metienos un kļuva par viens no lasītākajiem sava laika Andreja Upīša darbiem. Savukārt kritikā tas tika atzīmēts kā latviešu literatūrā novatorisks romāns, kas balansē uz reālisma un naturālisma robežas un sasaistās ar tā laika Eiropas romānu – ar Onorē de Balzaka, Gistava Flobēra, Emila Zolā darbiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!