Straujās politiskās un ekonomiskās pārmaiņas Latvijā radījušas nepieciešamību risināt visdažādākās problēmas katrā ģimenē un darba kolektīvā. Psiholoģiskais komforts vai diskomforts, cilvēku izjūtas, viņu dzīve un darbs bieži vien rada stresu, kas būtiski ietekmē veselību.
A. Ozoliņas Nucho un M.Vidneres grāmata "Stresa menedžments: pārvarēšana un profilakse» sniedz ieskatu daudzveidīgajos stresa cēloņos un tā izpausmēs. Jebkurš lasītājs te var atrast savai situācijai raksturīgus stresa iemeslus. Tomēr ir ne mazums gadījumu, kad cilvēks, izjūtot psiholoģisku spriedzi, nevar skaidri noteikt tās cēloni. Precīza stresa diagnoze sekmē līdzekļu izvēli tā novēršanai. Šajā grāmatā visi, kas vēlas atgūt vai nostiprināt veselību, atradīs izsmeļošas teorētiskās atziņas, gan arī praktiskus padomus, kas pielietojami individuāli un grupu terapijā. “Stresa menedžments” ir praktisks ceļvedis arī psihoterapeitiem un sociālajiem darbiniekiem. Autores grāmatu iecerējušas kā konspektīvu stresa vadīšanas sintonisko modeli, kur vienotā sistēmā sakārtotas paškoncepcijas sastāvdaļas.

Zinātnieces to veidojušas, analizējot nozīmīgāko literatūru par stresa un krīžu situāciju terapiju, kas izdota vēl XX gadsimta vidū. Viņas veiksmīgi izmantojušas arī prakses atziņas par stresa vadīšanu. Tādēļ var apgalvot, ka šīs grāmatas stresa koncepcija veidota, respektējot nozares zinātnieku un speciālistu teorētiskās un praktiskās atziņas un plašu klīniskās prakses pieredzi Amerikā, Eiropā, Krievijā un Latvijā.

Grāmatā prasmīgi analizētas piecas sintoniskā modeļa paškoncepcijas sastāvdaļas, kas realizējas trīs atsevišķos stresa vadības iemaņu posmos. Pirmais posms jeb pirmās palīdzības paņēmienu kopums - spriedzi un nervozitāti samazina nekavējoši. Otrais (atjaunošanās iemaņas) – prasa praktisku iemaņu apguvi, kas sekmē pārdzīvojumu atvieglojumu. Trešajā posmā autores sniedz derīgus padomus, kā cilvēkam izvērtēt savus uzskatus, mainīt attieksmi pret notikušo, harmonizēt sevi ar realitāti. Tādējādi pierādot, ka katrs spējam ietekmēt savu dzīves stilu un nostiprināt imunitāti pret stresu.

Grāmatu kopīgi veidojušas divas ļoti atšķirīgu un ģeogrāfiski attālu universitāšu docētājas – Ph. Dr. Aina Ozoliņa Nucho no ASV un Dr. habil. psych. Māra Vidnere no Latvijas. Vieslektore Aina Ozoliņa Nucho 1996.gadā vadīja stresa menedžmenta intensīvo kursu Latvijas Universitātes Pedagoģijas un psiholoģijas institūtā, pēc gada nolasīja kursu mākslas terapijā. Šajā laikā arī sākās abu zinātnieču auglīgā sadarbība. 1996./97. gadā Māra Vidnere strādāja ASV Merilendas universitātē kopā ar profesori Ozoliņu Nucho. Šī auglīgā kopdarba rezultāts ir grāmata «Stresa menedžments».

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!