Foto: Reuters/Scanpix
Grāmatu izstādē Ķīpsalā šodien plkst.13 ar aculiecinieku diskusiju par Krievijas agresiju Ukrainā notiks svinīga grāmatas "UKRAINA. Dzīvība, nāve un iekšējā revolūcija: no barikādēm uz Maidana caur Krimas okupāciju līdz karam Donbasā - aculiecinieka stāsts" atvēršana.

Grāmatas autors ir žurnālists Imants Liepiņš, kurš kopš pagājušā gada "Neatkarīgajā Rīta Avīzē" ziņojis par notikumiem Eiromaidanā, pēc tam apmānījis "zaļos cilvēciņus", lai iefiltrētos Krimā tieši uz referenduma imitācijas brīdi, kā arī dzīvojis kopā ar teroristiem okupētajā Doņeckā un bijis klāt kaujā pie Doņeckas lidostas. Grāmatā aprakstīti visi svarīgākie mezgla punkti pašreizējā konfliktā, jo autors lielākajā daļā no tiem ir bijis klāt.

Latvijas vēstniece Ukrainā Argita Daudze grāmatu raksturojusi kā spilgtu reportāžu par Krimas okupācijas norisi, par karadarbību Donbasā, par Ukrainas armijas, Nacionālās gvardes un brīvprātīgo bataljonu varonību cīņā ar labi bruņotiem, agresīvas kaimiņvalsts atbalstītiem separātistiem un algotņiem Ukrainas austrumos. "Šeit dokumentēta īstenība, kas spēcīgā vēstījuma ziņā pārspēj daiļliteratūru," uzsvēra Daudze.

Diskusijā Ķīpsalā klāt būs grāmatas autors Liepiņš, Latvijas vēstniece Ukrainā Daudze, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas neiroķirurgs, Latvijas ārstu delegācijas vadītājs Ukrainā un Ukrainas konfliktā cietušo ārstēšanas fonda dibinātājs Renārs Putniņš, kā arī Eiromaidana uzvaras liecinieks Einārs Cilinskis.

Pasākumā piedalīsies arī domubiedru grupas "SOS Ukrainai" koordinators Gatis Priede. Viņš arī vedis palīdzības kravas uz Ščastji, kura atrodas netālu no Luhanskas. Diskusijā iesaistīsies arī Renārs Sproģis, kurš vācis palīdzību Nacionālajai gvardei pie Mariupoles. Klāt būs arī kāds no tiem Ukrainas karavīriem, kuri šobrīd ārstē ievainojumus Latvijā.

Grāmatu izstāde Ķīpsalā darbosies visu nedēļas nogali. Tajā īpaši tiek gaidītas ģimenes ar bērniem, jo mazajiem lasītājiem ir atsevišķa programma. Ķīpsalā notiek dažādi priekšlasījumi, tikšanās ar autoriem, kā arī darbojas grāmatu maiņas punkts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!