Foto: Latvijas Nacionālais arhīvs
11. jūlijā latviešu dzejniekam Jāzepam Osmanim apritētu 85 gadi. Par godu viņa dzimšanas dienai portāls "Delfi" sadarbībā ar Latvijas Nacionālo arhīvu piedāvā aplūkot vēsturiskas fotogrāfijas, kurās iemūžināts dzejnieks.

Jāzeps Osmanis ir dzimis 11. jūlijā Skrudalienas pagasta Mikitiškos. 1955. gadā sācis strādāt Latvijas Valsts izdevniecībā (vēlākā izdevniecība "Liesma"). Bijis izdevniecības Jaunatnes un bērnu literatūras redakcijas vadītājs (1962.-1967.), Rīgas kinostudijas Scenāriju redakcijas kolēģijas galvenais redaktors (1967.-1972.), izdevniecības "Liesma" galvenā redaktora vietnieks (1973.-1989.). Kopš 1990. gada izdevniecības "Sprīdītis" direktors.

J. Osmanis bija Rakstnieku savienības biedrs no 1957. gada. Viņš tulkojis un atdzejojis no poļu un krievu valodas. Rakstnieks saņēmis Eiropas Rakstnieku savienības prēmiju par poļu literatūras tulkošanu 1982. gadā, bet par Ādama Mickeviča poēmas "Pans Tadeušs" tulkojumu apbalvots Varšavā 1965. gadā. Kopumā J. Osmanis tulkojis vairāk nekā 20 prozas grāmatu un ap 20 poļu lugu.

Dzejnieks izdevis aptuveni desmit dzejoļu krājumus. Nozīmīgs ir Jāzepa Osmaņa devums bērnu literatūrā – viņa dzeja bērniem izdota krājumos "Nerātnie pirkstiņi", "Šurumburums", "Krikumkrakumi" u.c. Osmanis veidojis arī bērnu prozas un dzejas antoloģijas, kā arī bērnu sadzīves folkloras krājumu "Lielais sklandrausis".

Dzejnieks miris 2014. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!