Foto: Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs
20. aprīlī 90. jubileju svinētu latgaliešu dzejnieks un publicists Andris Vējāns, īstajā vārdā Donats Kalnačs. Pieminot autoru, Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs piedāvā ielūkoties Andra Vējāna dzīvē caur arhīva fotodokumentu prizmu.

Andris Vējāns dzimis 1927. gada 20. aprīlī Ludzas apriņķa Nirzas pagasta Vārslavā.

Izglītību ieguvis Dubuļu pamatskolā, Nirzas pamatskolā, Ludzas ģimnāzijā un skolotāju sagatavošanas kursos Ludzā. Pēc Otrā pasaules kara studējis Rīgas Skolotāju institūtā un Latvijas Valsts pedagoģiskā institūta Latviešu valodas un literatūras fakultātē.

Darba gaitas sācis 1945. gadā strādājot par skolotāju Nirzas nepilnajā vidusskolā, tomēr Andra Vējāna mūža darbs bija žurnālā "Karogs", no 1950. līdz 1967. gadam līdzstrādnieka un dzejas nodaļas vadītāja amatā, bet no 1967. līdz 1989. gadam strādājot par žurnāla galveno redaktoru.

Rakstnieku savienības biedrs kopš 1953. gada, 1965. gadā ieguvis Republikas Nopelniem bagātā kultūras darbinieka nosaukumu.

Savā literārajā darbībā bijis ražīgs, izdevis 30 dzejas grāmatu pieaugušajiem un bērniem, desmit publicistikas krājumus, atdzejojis, sarakstījis atsevišķas apceres par rakstniekiem, grāmatu priekšvārdus un dokumentālo filmu scenārijus.

1997. gadā apbalvots ar Saeimas Goda medaļu.

Miris 2005. gada 8. decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!