Foto: Reuters/Scanpix
Astūrijas prinča balvu literatūrā un 50 000 eiro lielo prēmiju šogad saņēmis amerikāņu rakstnieks Filips Rots, raksta ārvalstu prese.

Uzvarētāja vārds nosaukts svinīgā ceremonijā Ovjedo pilsētā, Spānijā, 6. jūnijā. Prestižo prēmiju piešķir Astūrijas prinča fonds. (Fundacion Principe de Asturias).

Uz nozīmīgo apbalvojumu pretendēja 24 autori, no kuriem žūrija izvēlējusies tieši Rotu, uzsverot, ka viņa literārās darbības devums ir nenovērtējams pasaules kultūrā.

Kā sarunā ar "The Guardian" teicis pats rakstnieks, viņš ir ļoti priecīgs saņemt šo balvu, tomēr atzinis, ka bijis skumji uzzināt par prēmijas piešķiršanu sava "dārgā drauga" meksikāņu rakstnieka Karlosa Fuentesa nesenās nāves dēļ. Fuentess, kurš mūžībā aizgāja, šī gada 15. maijā, Astūrijas prinča balvu saņēma 1994. gadā.

Ēbreju izcelsmes amerikānu rakstnieks Filips Miltons Rots dzimis 1933. gada 19. martā. Savu pirmo grāmatu "Goodbye, Columbus" viņš sarakstīja 1959. gadā, par ko ieguva Nacionālo Grāmatu balvu. Par populārāko Rota darbu tiek uzskatīts 1969. gadā izdotais romāns "Portnoy's Complaint". Par 1997. gadā izdoto romānu "American Pastoral" Rots apbalvots ar Pulicera prēmiju. Filips Rots saņēmis arī Bukera prēmiju.

Pēc 2000. gadā izdotā romāna "The Human Stain" uzņemta filma ar tādu pašu nosaukumu ar Seru Entoniju Hopkinsu un Nikolu Kidmenu galvenajās lomās.
Latviešu valodā 2007. gadā apgāds "Zvaigzne ABC" laida klajā 2006. gada romānu "Everyman"/"Ikviens".

Astūrijas prinča balva, ko pasniedz kopš 1981.gada astoņās kategorijās, ir viens no Spānijas augstākajiem apbalvojumiem.

Godalga ir naudas prēmija 50 000 eiro apmērā un mākslinieka Hoana Miro veidota skulptūra. Pērn Astūrijas prinča balvu literatūrā saņēma Leonards Koens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!