Foto: LETA
Tapusi Aivara Vilipsona veidotā kapa plāksne, kuru atklās Pēterdienā 29. jūnijā plkst. 15 Ulbrokas Meža kapos, informē apgāds "Mansards".

Pagājušās vasaras nogalē izskanējušajam aicinājumam Pētera Brūvera draugiem, domubiedriem un dzejas mīlētājiem ziedot viņa kapa plāksnes izveidei un uzstādīšanai atsaucās gandrīz 70 ziedotāji no Latvijas un Lietuvas.

Šajā dienā plkst. 16 dzejnieka mājās "Kalējos" tiks svinēta arī Pētera Brūvera pēdējā dzejoļu krājuma "Mācos rakstīt" atvēršana.

Piedalīsies latviešu un lietuviešu literāti, dziesmas ar Pētera Brūvera vārdiem atskaņos Ingus Ulmanis un Aigars Voitišķis. Dzejoļu krājuma atvēršana Kalējos notiks brīvā dabā, lūgums paņemt līdzi segu vai ko citu, uz kā sēdēt.

Dzejnieka un atdzejotāja Pētera Brūvera grāmatu "Mācos rakstīt jeb ātrs palīglīdzeklis poētisku tekstu apguvē", kas ir tetraloģijas "Valodas ainava" ceturtās grāmatas I daļa, pēc autora atstātajiem materiāliem sakārtojuši Māris Salējs un dzejnieka meita Indra Brūvere-Daruliene. Grāmatas māksliniece – Zane Ernštreite. Krājumu izdevis "Mansards" ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Grāmata ietver sarežģītu, bet dzejnieka jau daļēji strukturētu poētisko materiālu – autora vēlīnos dzejoļus un vairākus atdzejojumus (Zbigņeva Herberta, Jūnusa Emres, Helderlīna un Antana A. Jonīna darbi).

Krājumam pievienots dzejnieka it kā atdzejotais, it kā izgudrotais tēls Āšiks no Konjas, sūfijs, kura teksti latviešu valodā rāda Brūvera stilizācijas ietilpību. No lasītājiem senāk pazīstamiem dzejas tēliem šajā grāmatā atkal atdzimst literatūrvēsturiskā alūzija: Kirils Pelns, parādoties gan dzejoļos, gan īsas lugas veidā sarakstītā poētiskā tekstā "Izgāztuvju vējš".

Nokļūšana: Ulbrokas Meža kapi atrodas tūlīt aiz Ulbrokas pa kreisi. Savukārt, lai nokļūtu "Kalējos", ar 51. autobusu var braukt līdz pieturai "Līči". "Kalēji" ir pirmā māja pa labi uz Ērgļu šosejas, braucot no Rīgas puses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!