Foto: Ģ. Raģelis
Rīgas mākslas telpā 6. decembrī plkst. 19.00 tiks atklāts ikgadējais literatūras festivāls "Prozas lasījumi", portālu "Delfi" informē rīkotāji.

Pasākumu vadīs rakstnieks Arno Jundze, piedalīsies iepriekšējo festivālu laureāti – Māra Zālīte, Māris Bērziņš, Dace Rukšāne-Ščipčinska, Ilmārs Šlāpins, Juris Zvirgzdiņš, Gundega Repše.

Pasākums tiks atklāts ar fragmentiem un domugraudiem no dokumentālā cikla "Rakstnieks tuvplānā", kas iemūžina literatūras un kultūras svarīgākos cilvēkus. Dokumentālais cikls tapis filmu studijā "Deviņi", idejas autore un režisore – Ināra Kolmane. Materiāls tiek filmēts kopš 1999. gada.

Atgādinām, ka "Prozas lasījumi" tradicionāli notiek decembrī, nedēļas garumā. Šogad festivāls notiks divdesmit pirmo reizi, aicinot autorus no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Slovēnijas, Somijas, Maltas un vēl citām valstīm vienoties domas brīvā, radošā lidojumā. Festivāla laikā no 6. līdz 11. decembrim notiks autoru lasījumi, paneļdiskusijas, radošās darbnīcas un grāmatu atvēršanas pasākumi.

Jau tradicionāli, festivāla pamatprogrammā būs galvenie pasākumi – "Prozas vakariņas", "Stāstu vakars", Baltijas autoru prozas vakars, Ārvalstu viesu vakars, "Prozas brokastis", Noslēguma un apbalvošanas vakars. Īpaši padomāts par jaunākā skolas vecuma bērniem – Gaismas pils Bērnu literatūras centrā norisināsies "Stāstu darbnīca bērniem ar Māri Runguli", kurā tiks lasīti spoku stāsti un bērni varēs līdzdarboties stāstu radīšanā. Festivāla programmā iekļauts arī Latvijas Rakstnieku savienības lasījumu cikls "Process".

Šogad interesentiem piedāvāta plaša un daudzveidīga festivāla starptautiskā programma, kura organizēta sadarbībā ar ES programmu "Radošā Eiropa" un organizāciju "Literatūra pāri robežām" (Literature Across Frontiers). Būs iespēja apmeklēt autoru lasījumu vakarus un diskusijas – "Vai viegli tulkot prozu", kā arī "Vai Tu mani dzirdi? Mazās valodas rakstnieku izaicinājumi" (pasākumi notiek angļu valodā). Sadarbībā ar grāmatu apgādu "Jānis Roze" 7. decembrī plkst. 17.30 būs uz tikšanās ar somu rakstnieci, romāna "Ūdens atmiņa" autori Emmi Itäranta un tulkotāju Maimu Grīnbergu, bet 10. decembrī plkst. 15.00 apgāds "Zvaigzne ABC" un Ziemeļu Ministru padomes birojs Latvijā "Norden" gaidīs klausītājus uz diskusiju "Vēstījums nākotnes rakstniekam" (pasākums notiek angļu valodā).

Festivāls "Prozas lasījumi" norisinās kopš 1995. gada, un tā pamatprogrammu veido vietējo autoru lasījumi, kuros klausītāji tiek iepazīstināti ar līdz šim nepublicēta teksta fragmentu. Tekstus vērtēs nozares profesionāļu un alternatīvā – studentu žūrija.

Ieeja pasākumos bez maksas. Programma – "Prozas lasījumu" "Facebook" lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!