2. novembrī plkst. 18:00 Ārzemju mākslas muzejā apgāds “Jumava” prezentēs mākslas zinātņu doktora Ojāra Spārīša kultūras ceļvedi “Florence – Rīga. Kultūras paralēles”.
Grāmatā ne vien aplūkoti populārākie Florences apskates un tūrisma objekti, bet arī sniegts individuāls skatījums uz Florences un Rīgas kultūras savdabību, mēģināts apjaust abu pilsētu vienojošus elementus, pilsoniskās domāšanas un skaistuma ideālu paralēles.

Grāmatas atvēršanas svētkos piedalīsies vairāku Eiropas valstu vēstnieki un diplomātiskā korpusa pārstāvji, viņu vidū arī Itālijas vēstnieks Mauricio Lo-Re. Atvēršanas svētkus ar dzejas lasījumiem papildinās aktieris Kārlis Auškāps.

O. Spārītis jauno grāmatu sauc par izzinošu un draudzīgu žestu partnerpilsētu Rīgas un Florences sadarbībai. Analītiski un emocionāli autors analizē Florences renesanses mākslu un arhitektūru, ikvienam tūristam labi zināmos kultūrvēsturiskos objektus. Viņš meklē kopīgo un atšķirīgo Florences un Rīgas ielās, namos, pieminekļos, sajūsminoties par māksliniecisko kvalitāšu pilnību šajā ievērojamajā Itālijas pilsētā un tai pat laikā ar patriotisku dedzību aizstāvot Latvijas galvaspilsētas kautro šarmu. Grāmatas vērtība slēpjas Ojāra Spārīša raitajā un subjektīvu vērojumu pārpilnajā valodā, kas var kļūt par precedentu reti lietota esejiska žanra iespējām literāri tēlaini un personiski risināt kultūrvēsturiskas, reliģiski filozofiskas un ar mākslas vērtējumu saistītas problēmas.

Par pamatu Florences mākslas un arhitektūras iepazīšanai autoram kalpo ilgstošas literāro avotu un vēsturisko materiālu studijas, bet personiskajam pārdzīvojumam spilgtas atvasaras krāsas piešķīra 2003. gada oktobrī pilsētā pavadītais mēnesis. Tas ļāva kājām izstaigāt gan populāros mākslas mīļotāju maršrutus, gan ielūkoties dziļāk Florences iedzīvotāju ikdienā, dzīves uztverē, un uztvert steidzīgam ceļotājam dažkārt nepamanāmas dabas un kultūras nianses. Tieši pēdējais aspekts šo grāmatu atšķir no tradicionālajiem ceļvežiem un padara to saistošu gan kā lasāmvielu, gan kā izziņas līdzekli. Grāmatā iekļautie vairāki desmiti autora fotogrāfiju ir sadzīviskota, respektīvi, cilvēciska skatījuma liecinieki, un, varbūt tieši tas veido no tradicionālo ceļvežu sterilajām ilustrācijām atšķirīgu vietas un laika dokumentu.

”Florences vecpilsētas tēlniecība nav radusies nejauši. Tā ir ievērojamāko renesanses un baroka tēlnieku ģēniju radītā māksla, kuras pasūtītāji, vērtētāji un sapratēji ir bijuši cilvēka skaistuma ideālu pielūdzēji – ādmiņi un miesnieki, zeltkaļi un tirgotāji, amatnieki, baņķieri, aptiekāri, garīdznieki, aristokrāti un plebeji. Mūsdienās šo bagātību patērētāja ir visa pasaule, kas tūristu miljoniem brauc uz Florenci, lai tīksminātos par iespēju atrasties ģeniālu mākslinieku radīto šedevru tuvumā,” stāsta Ojārs Spārītis. Viņa grāmata ļaus iepazīt Florences mākslas un kultūras bagātības arī tiem lasītājiem, kuriem šobrīd nav iespējas Florences kultūras bagātības skatīt klātienē.

Ieeja grāmatas atvēršanas svētkos tikai ar preses kartēm vai uzrādot ielūgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!