SIA "Abavas brīvdienas" ir izdevusi Daces Zvirbules mītiski publicistisko pretkara romānu "Abavas velns".

Tas sākas kā mītisks un cilvēcisks romāns par cilvēkiem un dabas tēliem Abavas krastos. Mīti aizved pie pirmās latviešu strēlnieces sievietes, vienas no trim Lāčplēša Kara ordeņa kavalierēm sievietēm Līnas Čankas, kas ir dzimusi Rendas "Mežzīlēs". Sekojot Līnai Čankai, lasītājs seko visam 3. Kurzemes latviešu strēlnieku bataljonam (vēlāk pulkam) kaujā pie Pavasaru muižas, Nāves salā, Ziemassvētku kaujās Maztīrelī pie "Mangaļiem" un 1917. gada 17. janvārī (pēc jaunā stila – 30. janvārī) – Kurzemes pulka atlieku apkaušanā. Strēlnieku gaitas aprakstītas pēc dokumentālām strēlnieku atmiņām, norādot un citējot avotus.

Viss darbs kopumā ir autores mīlestības grāmata dzīvībai un noliegums vardarbībai un karam. Autore raksta:

"Varbūt tas ir mīlestības romāns, ko es rakstu. Un ko es dzīvoju. Mīlestības romāns Abavai un Rendai – piedzīvotai un izsapņotai... Rendas un Abavas krastu ļaudīm – pamanītiem un nepamanītiem, satiktiem un iztēlotiem... Mīlestības romāns pašam Abavas velnam un Acaiņa princesei – par mūžīgām ilgām un mūžīgu mīlestību, ar kādu cilvēkam blakus ir, cilvēku sargā un mīl pati daba – stiprāk, uzticīgāk un mūžīgāk nekā cilvēks cilvēku spēj mīlēt," raksta pati autore.

Romāns "Abavas velns" ir Daces Zvirbules trešā grāmata. 2005. gadā apgāds "Valters un Rapa" izdeva Daces Zvirbules romānu "Man nav laika" un 2008. gadā apgāds "Nordik" – romānu "Kad Ieva ir Ādams".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!