Foto: LETA
Šā gada 16. novembrī pirmizrādi piedzīvos koncertuzvedums "Citas debesis. Tā pati dvēsele", kurā tiks lasīti fragmenti no agrāk nepublicētām Imanta Ziedoņa dienasgrāmatām, 20. septembrī žurnālistiem pavēstīja uzveduma veidotāji.

Koncertuzvedumā, kas notiks Mūzikas namā "Daile", piedalīsies aktrise Ausma Kantāne, aktieris Vilis Daudziņš un mūziķis Kaspars Zemītis. Režisors – Pēteris Krilovs. "Cerams, pasākumā mūzika un teksts viens otru papildinās, līdzīgi kā džeza improvizācijā," sacīja uzveduma veidotājs Krilovs. Kaspars Zemītis ar klasisko ģitāru spēlēs Imanta Ziedoņa vārdiem komponētu mūziku, taču pats mūziķis izteica cerību, ka uzvedumā varētu skanēt arī jauni skaņdarbi. Paredzēts, ka nepublicētus Ziedoņa dienasgrāmatu fragmentus lasīs Kantāne, bet epifānijas – Daudziņš.

Par jaunā koncertuzveduma idejas rašanos Ausma Kantāne žurnālistiem stāstīja, ka pienākot Raiņa un Aspazijas jubilejas gadam, vēlējusies, lai publiskajā telpā parādās vēl kas tāds, neskaitot grāmatu "Mūžības temperaments", ko par Raini sacījis Imants Ziedonis. Atklājies, ka Ziedonim ir vēl 30 nepublicētas dienasgrāmatas. Kantāne teica, ka koncertuzvedumam izvēlējusies dienasgrāmatu, kuru "Imants gribējis [publiski] lasīt, bet [pēc 2005. gadā piedzīvotā insulta] sapratis, ka tas nenotikšot." Tad dzejnieka dzīvesbiedre piesaistījusi cilvēkus, kas palīdzētu īstenot ieceri par dienasgrāmatu publisku lasīšanu. "Pēteris Krilovs jūt vakardienu, jūt šodienu un pa spraugu – jūt arī rītdienu," viņa sacīja par režisoru, piebilstot, ka, "ja es ko šādu gribu darīt, tad noteikti ar Pēteri." Viņa arī izteica sirsnīgu pateicību Zemītim un Daudziņam par dalību uzvedumā. "Viņa dvēsele ir tik atvērta, ka mīlestību var birdināt un birdināt," par Daudziņu teica Kantāne.

Mākslinieki uzsvēra Ziedoņa lietoto vārdu savienojumu "Derīgs prieks", attiecinot to uz uzveduma būtību. "Iemesls ir prieks," sacīja Daudziņš, nolasot Imanta Ziedoņa darbu, kurā paustas atvadas īgnumam. "Cilvēkiem ir savstarpēji jādāvina prieks," sacītajam pievienojās Kantāne. "Es esmu par tādu pasauli," viņa piebilda.

Savukārt režisors Krilovs norādīja, ka tad, "kad cilvēks ir dzīvs, viņa izteiktās domas mēs uztveram kā gaisīgas, bet, kad lasām viņu pierakstīto tad, kad viņi vairs nav mūsu vidū, viņu domas rādās kā granītā iekaltas, smagas, līdzi nesot attiecīgā laika liecības. Viņa dienasgrāmatās rakstītais ir aktuāls vēl šodien. Es pat teiktu – pat vēl aktuālāks," preses konferences noslēgumā sacīja Krilovs.

Koncertuzveduma pamatdarbs ir 2003. gada Imanta Ziedoņa dienas grāmatu, taču tikšot izmantoti arī fragmenti no 2005. gada dienasgrāmatas, kā arī Ziedoņa dzeja. "Citādas debesis, tā pati dvēsele" notiks 16. novembrī un 17. novembrī. Biļetes iepriekšpārdošanā var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs. Biļešu ienākumi tiks ieguldīti Imanta Ziedoņa muzeja attīstībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!