Foto: DELFI

22 autori no 7 valstīm – tāda šogad ir Dzejas dienu ārvalstu viesu statistika. Dažādās kompānijās viņu sniegums būs vērtējams gandrīz katru dienu visu festivāla laiku.

Festivāla pirmajā dienā dzejas interesenti tika uzrunāti poļu valodā. Dzejnieks Eugeņiušs Tkačišins-Dickis (Eugeniusz Tkaczyszyn-Dycki) ir daudzu Polijas un starptautisko literāro apbalvojumu ieguvējs, kā arī 15 dzejoļu krājumu un vienas prozas grāmatas autors. Viņa kolēģa Marčina Sendecka (Marcin Sendecki) krājums "Farsz" (2011) ir saņēmis nozīmīgo "Silesius" Vroclavas dzejas balvu un Gdiņas literāro balvu. Sendeckis ir divu atdzejojumu un 13 dzejoļu krājumu autors. Abi autori piedalīsies vēl citos Dzejas dienu pasākumos.

Pateicoties projektam "Ziemeļi-Dienvidi", Latviju apmeklēs vistālākie viesi - dzejnieki Anuars Duisenbinovs (Ануар Дуйсенбинов) no Kazahstānas un Marko Pogačars (Marko Pogačar) no Horvātijas. Pasākuma mērķis ir meklēt saskares punktus abu autoru dzejā, lai arī viņu dzīvesvietas atrodas vairāk nekā 4000 kilometrus atstatu. Abi autori ir vienaudži, taču viņu dzeja un tās pasniegšanas veids ir pilnīgi atšķirīgs.

Dzejas dienu laikā no 7. līdz 12. septembrim Rīgā norisināsies starptautiska atdzejas darbnīca, kuras ietvaros dažādu valstu autori savstarpēji gatavos atdzejojumus dažādās valodās. Pateicoties šim notikumam Rīgā gaidāma virkne dzejnieku - Olli Heikonens (Olli Heikonen) no Somijas, Martina Buližaņska (Martyna Buliżańska) no Polijas, Volga Gapejeva (Volha Hapeyeva) no Baltkrievijas, Ģiedre Kazlauskaite (Giedre Kazlauskaite) no Lietuvas un jau minētais A. Duseinbinovs. Visi šie dzejnieki piedalīsies vairākos lasījumos, bet atdzejas darbnīcā radītos darbu tulkojumus varēs dzirdēt pasākumā "Pazudis tulkojumā" 12. septembrī.

10. septembrī Latvijas Nacionālās bibliotēkas telpās būs iespējams baudīt kaimiņu lietuviešu literāro valodu. Pasākumā piedalīsies šobrīd pazīstamākie laikmetīgās dzejas pārstāvji Daiņus Gintals (Dainius Gintalas), Giedre Kazlauskaite, Mindaugs Nastaravičs (Mindaugas Nastaravicius) un Artūrs Vaļonis (Arturas Valionis).

Tradicionālajā Dzejas dienu pasākumā Klasisks dzejas vakars šogad eksperimentālā skaņas un dzejas performancē uzstāsies vācu kolēģi - Kalle un Augusta Lāri. Kalle Lārs ir latviešu-igauņu izcelsmes skaņu mākslinieks, kas dzīvo un strādā Vācijā, bet viņa sieva Augusta ir dzejniece un mūzikas zinātniece. Savos darbos viņi skaņai liek mijiedarboties ar dzeju, vidi, attēliem vai citiem objektiem, pētot gan ikdienā sastopamos trokšņus, gan ļaujot uztvert skaņu neparastos fiziskos veidolos.

Dzejas performatīvo garu šajā festivālā demonstrēs vēl 2 ārvalstu viesu grupas. 9. septembra vakarā audiovizuālu un muzikālu dzejas performanci Kaņepes kultūras centrā piedāvās somu dzejas rokzvaigznes - rakstnieks, komponists un režisors Šāndors Vāji un dzejnieks J.K. Ihalainens. Viņi abi Rīgā viesojās jau 2014. gada nogalē, taču tagad atgriezušies ar jaunu programmu.

Savukārt, 12. septembrī klubā "Nabaklab"uzstāsies poētiska mūzikas apvienība "Flip Poets" no Tallinas. Šī krieviski runājošā grupa savus klausītājus iepriecina ar dzejas izpildījumu dažādu mūzikas stilu pavadījumā, kas atšķirībā no citām šāda veida apvienībām uz skatuves neimprovizē, bet pirms tam regulāri rīko kopīgus mēģinājumus. Uzstāšanās ir pārdomāti dzejas koncerti, mūzikas radītajai atmosfērai piešķirot jaunu fonu dažkārt sarežģīto dzejoļu uztveršanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!