Pēc deviņu dienu ilgas intensīvas pasākumu programmas festivāls "Dzejas dienas 2011" sestdien, 17. septembrī noslēgsies ar aktīvu piedzīvojumu – poētisko pastaigu "Leģenda par medusmaizi" un dzejnieku diskotēku klubā "Nabaklab". Pirms tam plānoti vēl vairāki pasākumi gan piektdien, gan sestdien.

Darba nedēļas noslēgumā – piektdien, 16. septembrī, plkst. 17.30 kultūras bārā "Sapņi un kokteiļi" gaidāmi latviešu dzejas antoloģijas angļu valodā "Six Latvian Poets" atvēršanas svētki. Izdevums vēsta par jaunāko latviešu dzeju angliski lasošajai auditorijai. Grāmatā ar apjomīgām dzejoļu kopām pārstāvēti jaunākās paaudzes dzejnieki: Anna Auziņa, Ingmāra Balode, Agnese Krivade, Marts Pujāts, Māris Salējs un Kārlis Vērdiņš.

Pasākumā piedalīsies antoloģijā pārstāvētie dzejnieki, grāmatas sastādītāja un atdzejotāja Ieva Lešinska, dzejnieks Juris Kronbergs, arī apgāda "Arc Publications" (Lielbritānija) pārstāvji Andžela Džārmena (Angela Jarman) un Tonijs Vords (Tony Ward). "Arc Publications" ir viens no prominentākajiem dzejas un tulkojumu izdevējiem Lielbritānijā.

Piektdienas vakarā arī viens no "Dzejas dienu" centrālajiem pasākumiem – Klasisks dzejas vakars, kam šogad dots nosaukums "Jauno dzejnieku tiesa". Šogad pasākums atzīmē 10 gadu jubileju. Šo gadu laikā Latvijā ir ienākusi jauna dzejnieku paaudze, tāpēc uz Jauno dzejnieku tiesu aicināti autori, kuriem jau iznākušas pirmās grāmatas – Ivetu Ratinīku, Alisi Zariņu, Arvi Vigulu, Arti Ostupu, Jāni Vādonu un Krišjāni Zeļģi. Viņi ir apsūdzēti dzejošanā – nodarbē, kuras "atrautība no realitātes" ir pat bīstama un sabiedrības lielākajai daļai nesaprotama. Tikai tie, kuri ieradīsies, uzzinās tiesas iznākumu, arī to, kurš būs prokurors, aizstāvis un tiesnesis. Tiesas starpbrīdī uzstāsies Dēlis Budēlis. Dzejnieces Liānas Langas rīkotais pasākums sāksies 16. septembrī plkst. 19.00 klubā "Artelis – gandrīz teātris" Blaumaņa ielā 32.

Festivāla pēdējā dienā varēs uzklausīt jaunos dzejdarus – Literārās Akadēmijas dzejas meistardarbnīcu dalībnieku lasījumus "E-tika". E-vielu, e-pastu un e-talonu laikmetā šā gada meistardarbnīcu autori piedāvās savu skatījumu uz mūžīgām vērtībām mūsdienu cilvēka dzīvē. Pasākumu vadīs LA meistars Ronalds Briedis. Lasījumi notiks 17. septembrī plkst. 16.00 J.Akurātera muzejā O.Vācieša ielā 6a. Šajā pašā laikā, plkst. 16.00, "Satori" radošajā telpā Berga bazārā, Dzirnavu ielā 84 k-2, būs dzejnieces Baibas Bičoles dzejas vakars un tiks atvērts krājums "Citviet" .

Turpinot tradīciju, arī šogad festivāla "Dzejas dienas 2011" programmā iekļautas poētiskas orientēšanās sacīkstes, kam šoreiz piešķirts nosaukums "Leģenda par medusmaizi". Pasākums noritēs festivāla izskaņā 17. septembrī no plkst. 21.00 līdz 23.00. Sacīkstes veidotas kā izzinoša spēle Rīgas centrā, interesentiem ļaujot pārbaudīt savas zināšanas un atjautību, meklējot atbildes uz dažādiem ar literatūru saistītiem jautājumiem. Tas būs azartisks piedzīvojums divu stundu garumā, kur svarīga loma ir komandas stratēģijai, atjautībai, erudīcijai. Īpaša fiziskā sagatavotība nav nepieciešama. Lai piedalītos sacīkstēs, organizatori aicina līdz 16. septembrim nosūtīt pieteikumu uz e-pasta adresi dzejasdienas@dzejasdienas.lv ar norādi "Piedzīvojumu pastaiga". Pieteikumā jānorāda komandas nosaukums, dalībnieku vārdi un uzvārdi, arī komandas kapteiņa e-pasta adrese un kontakttālrunis. Komandu veido trīs līdz četri cilvēki bez vecuma ierobežojuma. Dalība spēlē ir bez maksas.

Poētiskās pastaigas uzvarētāji tiks sveikti festivāla izskaņas pasākumā – Dzejnieku diskotēkā "Nabaklab" telpās, Z.A.Meierovica bulvārī 12. Diskotēkas sākums plkst. 22.00, par muzikālo noformējumu rūpēsies DJ Ilmārs Šlāpins un DJ duets SKAZKA no Radio NABA.

Dzejas dienas 2011 - programma.

Ieejas visos pasākumos bez maksas.

Fotogalerija: "Poēma par medusmaizi 2010"


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!