Foto: Herta

Septembris jau vairāk kā 50 gadus saucams par dzejas mēnesi, jo tieši šajā laikā Rīgā un visā Latvijā notiek Dzejas dienas. Šogad festivāls Rīgā norit no 3. līdz 15. septembrim, tā programmā šogad iekļauti gandrīz 40 pasākumi ar pašmāju un ārzemju autoru piedalīšanos. Festivāla moto šogad izvēlēts "Dzeja nemelo!".

Tradicionāli programmā iekļauti Literārās akadēmijas Dzejas meistardarbnīcas studentu lasījumi, "Ceļojums ar dzejniekiem" (šoreiz pa Miera ielu), šajā gadā izdoto grāmatu autoru lasījums "Atvērt nevar aizvērt", Klasisks dzejas vakars, metafiziskās dzejas lasījumi Vijoļšķūnī, poētiskā orientēšanās spēle, dzejas lasījumi "Runā dzejnieks", lasījumi pie Raiņa pieminekļa Esplanādē 11. septembrī u.c.

Dzejas sasaiste ar citām mākslas formām šoreiz vērojama dažādos koncertos, uzvedumos un multimediālās performancēs – interneta vietnes dzejasdisks.lv atklāšanas pasākumā, muzikāli poētiskā uzvedumā "Dagdas piecas skiču burtnīcas" Sv. Pētera baznīcā, koncertā ar Filipa Glāsa mūziku un amerikāņu autoru dzeju un dzejas izrādē "Dīvainie svētki". No 1. līdz 14.septembrim Rīgā, galerijā "Centrs" skatāma izstāde "Aspazija/Rainis: dumpiniece/humānists". Turpat 11. septembrī atkal darbosies Dzejas pasts.

Latviju festivāla ietvaros šogad apmeklē 22 autori no Lietuvas, Igaunijas, Polijas, Horvātijas, Vācijas, Somijas, Baltkrievijas un Kazahstānas. Daudzus no tiem spilgti raksturo tieši viņu performatīvā uzstāšanās forma. Laikā no 7. līdz 12. septembrim Rīgā notiek arī starptautiska atdzejas darbnīca, kuras literāros augļus klausītājiem būs iespējams baudīt tās noslēgumā 12. septembrī.

Foto autori: Ivars Šteinbergs, Henriks Eliass Zēgners un Herta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!