Jautājums: Man ir jautājums par kaķiem. Kā panākt, lai kaķis klausa? Man ir 3 mēnešus vecs kaķu puika. Problēma ir tā, ka viņu reti kad var paņemt rokā, uzreiz sāk kost un it kā aizstāvēties. Mājās viņš dara visu to, kas ir aizliegts, rodas sajūta, ka viņš dara to speciāli, jo tikko paskatās uz viņa pusi, tā uzreiz mūk kaut kur slēpties.

Mēģināju viņu turēt aiz čupra un rādīt, ka tā nevar darīt, bet bezjēdzīgi, nikna būdama arī viņam uzšauju. Lūdzu, iesakiet, ko darīt, kā viņu pārmācīt. Mīļš viņš ir tikai tajās reizēs, kad guļ.

Konsultē veterinārārste Olita Vecuma - Veco (Dzīvnieku veselības centrs, F. Candera iela 4, Rīga, tālr. 7500494):

Atmetiet šo ideju kā nerealizējamu – jūs neizdresēsiet kaķi tāpat kā suni un arī raksturu jūs viņam neizveidosiet pēc sava prāta. Ja jūs esat apmeklējusi cirku, kurā uzstājas dzīvnieki, tad noteikti būsiet pamanījusi, ka kaķu tur praktiski nav. Tikai ļoti talantīgi un ar lielu pacietību un ar zināšanām par kaķu uzvedības īpatnībām apveltīti cilvēki spēj izdresēt kaķus. Šis ir neatkarīgs dzīvnieks un viņa dabu mainīt praktiski nav iespējams. Iepriekš aprakstītais ir normāla kaķu uzvedība, ar kuru jums būs jāsadzīvo.

Nedaudz dzīvnieka uzvedību var mainīt kastrācija vai sterilizācija, pēc kuras dzīvnieks kļūst mierīgāks, viņa uzvedībā mazinās teritorijas aizstāvēšana, viņš vairs neiezīmē teritoriju.

Ja dzīvnieks ir tik ļoti agresīvs, ka izšķiras jautājums par to vai eitanazēt viņu vai samierināties ar viņa agresivitāti, tad ir vēl viena iespēja – amputēt viņam nagus, tādējādi samazinot viņa radītos skrāpējumus jums.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu e-konsultāciju par mājdzīvniekiem, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: dzivnieki@delfi.lv. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!