Foto: DELFI
Dzejas dienu centrālais notikums jau kopš 1965. gada ir dzejas lasījumi pie Raiņa pieminekļa, kuri šogad notiks trešdien, 11.septembrī, plkst. 15, norāda pasākuma organizatori.

"Dzejnieku lasījumi pie Raiņa pieminekļa padomju laikos bija kā simboliska zemtekstu valoda pret pastāvošo komunistisko iekārtu, dzejnieki savā zemtekstu izteiksmes formā runāja par savu Latviju, dabu, attiecībām, cilvēcisko mīlestību. Protams, bija arī režīmam lojāli dzejnieki. Kādi gan literārās mākslas pārstāvji nav stāvējuši pie Raiņa pieminekļa visos laikos un lasījuši savu dzeju! Ar kādām sirdīm viņi ir ņēmuši savas dzejas lapas un uzrunājuši sabiedrību!" stāsta dzejnieks un mūziķis Aivars Lapšāns. Viņu vidū bijuši Ziedonis, Vācietis,  Peters,  Zālīte, Rūja, Briedis, Auziņš, Krūklis, Akmentiņš, Raups, Elsbergs, Aizpuriete un daudzi citi.

Lapšāns norāda, ka šis 50 gadu garais lasījums turpinās. "Ko dzejnieks var pateikt par šo laiku? Kā viņš var uzrunāt sabiedrību par notiekošo valstī, pasaulē? Ko šodien var teikt par savu Latviju, cilvēciskajām attiecībām? Tieši to - kas sāp ikkatram latvietim! Un Rainis – klausīsies, domās..."

Šogad pirmo reizi uz Raiņa podesta kāpšot Ieva Dāboliņa - skandalozās grāmatas "Lieta LR 2" autore un Rudīte Losāne - četru dzejas grāmatu autore un sieviešu cietuma kapelāne. "Runās arī Valdis Atāls – viens no ģeniālākajiem latviešu dzejas un dzīves filozofiem, Anna Rancāne, Kaspars Dimiters, Valdis Bisenieks,  Agita Dragūne, Arvīds Ulme,  Andis Meisters, Ingus Kuplais, Stefans Ezra , Aivars Lapšāns un citi," portālam "Delfi" norāda Lapšāns.

Jau ziņots, ka līdz ar rudens festivālu sezonu 5. septembrī 49. reizi sākās arī starptautiskais festivāls "Dzejas dienas", kas šogad notiek līdz 15.septembrim. Festivāla laikā dzejas mīļotāji aicināti tikties ar sev iemīļotiem autoriem, iepazīt jaunos dzejdarus, kā arī uzklausīt ārvalstu viesus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!