Antropoloģe un fotogrāfe Elīna Kursīte tandēmā ar žurnālisti Elīnu Kolāti izdevusi dokumentālu grāmatu par Latvijas pierobežas iedzīvotājiem "Latvijas pierobežas pēdējie mohikāņi". Grāmatas atvēršanas svētki notiks otrdien, 8. novembrī, plkst. 19 Zirgu pastā (Dzirnavu ielā 46).

Grāmata tapusi Kursītes idejas rezultātā, kura pēc ilggadējas lauka ekspedīciju pieredzes vēlējusies par Latvijas lauku iedzīvotājiem un to unikalitāti pastāstīt arī pārējai Latvijai.

Idejas pamatā ir divi kritēriji - parādīt un izstāstīt stāstus par tiem, kas dzīvo Latvijas pierobežas joslā (divu kilometru attālumā no Latvijas robežas ar kaimiņvalstīm vai jūru) un ciemā, kur palikuši vairs tikai 10 vai mazāk iedzīvotāji. Šādu ciemu Latvijā kļūst aizvien mazāk, un, visticamāk, pēc vēl dažām desmitgadēm vairs nebūs arī daļa no šajā grāmatā iekļautajiem.

Kursītes dokumentālās fotogrāfijas papildina sociālu, kultūras un vides jautājumu žurnālistes Elīnas Kolātes stāsti, kas veidoti ceļojuma piezīmju stilistikā, atspoguļojot individuālos iespaidus, paužot iepazīšanās atmosfēru, izceļot spilgtākos cilvēku stāstus, iezīmējot katra satiktā mohikāņa atšķirīgumu, kas kopumā rada grāmatas kopiespaidu - Latvijas pierobežas cilvēku stāstu mozaīku. Grāmata ir vizuāla un tekstuāla liecība, kura ļauj izsekot līdzi, par ko vēsta cilvēku sejas vaibsti, to apģērbs, apkārtējā daba un pašu veidotā iekoptā vide, kurai tie ir piederīgi.

"Latvijas pierobežas pēdējo mohikāņu" atklāšanas svētkos grāmatas autores Kursīte un Kolāte dalīsies gan nopietnos, gan muļķīgos novērojumos, cienās ar reibinošiem gardumiem un iepazīstinās arī ar vienu no mohikāņu ģimenēm, kas būs atbraukusi no tālās Tutinovas (ja nebūs aizsnidzis ceļš). Tāpat būs iespējams iegādāties grāmatas par īpaši izdevīgu cenu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!