Foto: F64
Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) 11. martā jau 15. reizi notika Lielie lasīšanas svētki – lielākās lasīšanas veicināšanas programmas “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija 2016” noslēguma pasākums.

Svētkos piedalījās ap 800 žūrijas ekspertu – bērnu, jauniešu un pieaugušo, – pārstāvot bibliotēkas un skolas no visiem Latvijas novadiem un sveicot aizvadītā gada iecienītāko grāmatu autorus, ilustratorus, tulkotājus un izdevējus.

Kā liecina LNB apkopotie dati, 2016. gadā žūrijā un lasīšanas maratonā ir piedalījušies 19 969 lasītāji 712 bibliotēkās.

Programmas aizvadītā gada kolekcijā iekļautas 14 dažādu izdevniecību – "Zvaigzne ABC", "Dienas Grāmata", "liels un mazs", "J.L.V.", "Neputns", "Lietusdārzs", "Lauku Avīze", "Jāņa Rozes apgāds", "Mansards", "BaibaBooks", "Kontinents", "Omnia mea", "Egmont Latvija" un "Pētergailis" jaunākās grāmatas. Atzītāko grāmatu vidū ir gan aizraujoši oriģinālliteratūras izdevumi, gan tulkojumi. Vairāku tūkstošu jauno lasītāju visaugstāko novērtējumu saņēmuši kā lasītāju jau iemīļoti rakstnieki – Inese Zandere un Juris Zvirgzdiņš, tā arī debitanti – piemēram, Rasa Bugavičute-Pēce. Viņa ir radījusi sirsnīgu stāstu par sunīti "Mans vārds ir Klimpa, un man patīk viss".

Šo gadu varam dēvēt par lasīšanas veicināšanas programmas kaimiņvalsts Lietuvas atzinības gadu, jo 5+ vecuma grupā uzvarējusi pazīstamās rakstnieces Linas Žutautes grāmata "Kika Mika un lielā tumsa", savukārt latviešu rakstnieka Jura Zvirgzdiņa grāmata "Lauvas rūciens" izceļas ar neparastajām lietuviešu ilustratores Linas Dudaites ilustrācijām un arī ierindojusies godalgoto vidū.

Turpinot 2012. gadā iesākto "Vecāku žūriju" – īpašas pieaugušo grāmatu izlases vērtēšanu, par žūrijas ekspertiem ir kļuvuši daudzi skolotāji un vecāki, rādot priekšzīmi bērniem. Lasīšanas svētku otrajā daļā tika nominētas arī piecas aktīvākās mātes – "Lasīšanas vēstneses" no Kurzemes, Zemgales, Vidzemes, Latgales un Rīgas, kuras saņēma īpašu jaunāko grāmatu dāvinājumu, lai turpinātu kopīgas lasīšanas un diskusiju tradīciju vietējā sabiedrībā. Savukārt tēvu iesaistīšanas kampaņa arī uzrādījusi labus rezultātus – vīriešu dalība kopīgā lasīšanā šo gadu laikā ir vairākkārt pieaugusi. Arī šogad lasīšanā iesaistījušies tēvi no latviešu centriem citās valstīs, kas izlozes kārtā saņems grāmatas pa pastu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!