Foto: AFP/Scanpix

Sestdien Stokholmā svinīgā ceremonijā pasniegtas Nobela prēmijas, tostarp arī iepriekš plaši apspriestā Nobela prēmija literatūrā, kas šogad piešķirta mūziķim Bobam Dilanam, kurš pasākumu neapmeklēja. Viņa mūzika gan uz skatuves skanēja – to izpildīja dziedātāja Petija Smita, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

"Atvainojos, ka nevaru būt klātienē kopā ar jums, bet, lūdzu, ziniet, ka esmu ar jums savās domās un esmu pagodināts saņemt tik prestižu apblāvojumu," pateicības runā, ko nolasīja ASV vēstniece Zviedrijā Azita Raži, rakstījis Dilans.

Pēc ceremonijas Nobela prēmiju saņēmēji dodas uz svētku mielastu, kurā piedalās arī Zviedrijas karaliskā ģimene.

Jau ziņots, ka Dilanam šogad piešķirta Nobela prēmija literatūrā. Nozīmīgākais apbalvojums literatūrā dzejniekam pasniegts "par jaunu poētiskās izteiksmes radīšanu lielajā amerikāņu dziesmu tradīcijā". Bobs Dilans ir 259. amerikānis, kurš saņēmis prestižo apbalvojumu, raksta medijs "The Guardian".

Dilana vietā uz skatuves kāpa Petija Smita, kura izpildīja Dilana "A Hard Rain's A-Gonna Fall". Lai gan Smita uztraukumā aizmirsa dziesmas vārdus un viņai nācās to sākt no sākuma, viņa izpelnījās aplausu vētru.

Dilans bija vienīgais no laureātiem, kurš ceremonijā neieradās.

Nobela prēmijas tiek pasniegtas par īpašiem nopelniem fizikā, ķīmijā, psiholoģijā, medicīnā, literatūrā un ekonomikā tiek pasniegtas Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā, savukārt Nobela miera prēmija, ko šogad saņēma Kolumbijas prezidents Hosē Manuels Santoss, tiek pasniegta Norvēģijas galvaspilsētā Oslo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!