Foto: AP/Scanpix
Aizvadītajā naktī Japānā tieši 00:00 pēc vietējā laika tirdzniecībā nokļuva rakstnieka Haruki Murakami jaunais romāns, ziņo ārvalstu mediji.

Vairākas stundas pirms grāmatas nokļūšanas veikalu plauktos simtiem rakstnieka darbu cienītāju jau nepacietībā mīņājās pie grāmatnīcām. Par godu Murakami grāmatai lielākie veikali pat bija uzrīkojuši īpašus pasākumus un tikšanās ar japāņu literātiem un kritiķiem.


Pirmā Murakami grāmatas "Bezkrāsu Cukuru Tasaki un viņa svētceļojuma pēdējais gads" (Shikisai wo Motanai Tasaki Tsukuru, to Kare no Junrei no Toshi) tirāža ir pusmiljons eksemplāru. Neskatoties uz to, izdevniecība "Bungejshunju" neizslēdz, ka jau visai drīz nāksies tirāžu palielināt. Tāpat izdevēji paredz, ka šī būs pati pirktākā autora grāmata.

Jaunā Murakami darba sižets līdz pat pēdējam brīdim tika turēts noslēpumā. Pats autors apgalvo, ka tas stipri atšķiras no viņa iepriekšējā darba "1Q84", kas tika izdots pirms trijiem gadiem. Sākumā neesot bijis plānots rakstīt apjomīgu romānu, taču stāsts pašu Murakami tā esot aizrāvis, ka darbs sanācis diezgan iespaidīgs. "Kaut kas tāds ar mani nav noticis jau vairākus gadus", stāsta Murakami.

Daži literatūras kritiķi atzīmē, ka jaunajā romānā ievērojamu vietu ieņem Japānas tēls pēc 2011.gada postošās dabas stihijas, kas iznīcināja valsts ziemeļaustrumus un bija iemesls "Fukusima -1" AES avārijai. Pats Murakami ir aktīvs atomenerģijas izmantošanas pretinieks.

64 gadus vecais Haruki Murakami ir viens no ievērojamākajiem mūsdienu literātiem pasaulē. Viņa darbi tulkoti vairāk nekā 40 valodās. Latviešu lasītājiem ir pazīstami darbi "Kafka liedagā", "1Q84" triloģija, "Dejo, dejo, dejo", kā arī "Skarbā brīnumzeme un pasaules gals". Autors ir saņēmis vairākas godalgas, tostarp prestižo Kafkas balvu, turklāt pēdējo gadu laikā Murakami ir viens no reālakajiem pretendentiem uz Nobela prēmiju literatūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!