Foto: AFP/Scanpix

Japāņu rakstnieks Haruki Murakami atklājis padomu sleju, kurā iesaka risinājumu problēmām lasītāju dzīvē.

Ceturtdien tika atklāts rakstnieka jaunākais projekts "Murakami kunga vieta", kurā viņš atbild uz lasītāju vēstulēm. Pirmās atbildes piektdien tika publicētas tam izveidotajā interneta vietnē "www.welluneednt.com" un bija papildinātas ar ilustrācijām.

Viens no rakstītājiem bija 51 gadu vecs ārsts, kurš lūdza, lai Murakami ļaujot ielūkoties viņa dzīvē. Taču izvairīgais rakstnieks sacīja, ka vēlētos "nelielos noslēpumus" paturēt pie sevis.

"Man nepatiktu, ja kāds lūkotos manā dzīvē. Lūdzu, skaties uz citu cilvēku dzīvi!" viņš raksta.

Kāda vientuļā māte prasījusi padomu, kā pārliecināt 11 gadus veco dēlu lasīt grāmatas, lai viņš izaugtu par rakstnieku, tāpat kā Murakami. "Izaugt kā man? Ko tas nozīmē? Es īsti nesaprotu. Taču būt man ir diezgan grūti," viņš atbildēja. "Es vairs nevaru lasīt daudz grāmatu, jo mana redze pēdējā laikā ir pasliktinājusies."

Tikmēr 49 gadus veca lasītāja interesējās, ko rakstnieks licis galdā savā dzimšanas dienā 12.janvārī. Murakami, kura romānos bieži vien izmantotas atkāpes no galvenās tēmas, sacīja, ka esot dzimis vienā dienā ar amerikāņu rakstnieku Džeku Londonu, taču nesen uzzinājis, ka tajā pašā dienā nācis pasaulē Ādolfa Hitlera labā roka Hermanis Gērings.

"Mani tas nedaudz satrauc," atzina Murakami. "Taču runā, ka Gērings esot ieguvis augstāko rezultātu, kad sabiedroto spēki pēc Otrā pasaules kara aizturēja nacistu līderus un pārbaudīja to inteliģenci. Varbūt tas ir dzimšanas dienas dēļ."

Dzimšanas dienā Murakami ēdis jūras veltes, norādīja rakstnieks.
Lasītāju vēstules tiks pieņemtas līdz 31.janvārim plkst.14.59 pēc Griničas laika (plkst.16.59 pēc Latvijas laika), bet atbilžu publicēšana turpināsies nākamos divus mēnešus.

Murakami sacīja, ka izlasīšot visas e-pasta vēstules un pats rakstīšot atbildes. "Nebūs tā, ka tikai parakstīšu asistenta vai redaktora sacerētās vēstules," skaidro 66 gadus vecais rakstnieks. "Diemžēl man ir tikai viens ķermenis, tāpēc nevarēšu atbildēt visiem."

Jautājumus var uzdot par lietām, par kurām lasītājiem ļoti interesē Murakami viedoklis, par viņa iemīļotākajām vietām, kaķiem vai arī mīļāko beisbola komandu, teikts mājaslapā publicētajos noteikumos. Jautājumus var iesūtīt dažādās valodās.

Pirmajā dienā iesniegti vairāk nekā 2000 jautājumu, norādīja Murakami izdevniecība.

2006.gadā Murakami rīkoja līdzīgu projektu, kas faniem beidzot deva iespēju tiešā veidā sazināties ar noslēgto rakstnieku, kurš parasti cenšas izvairīties no mediju uzmanības.

"Pagājis jau ļoti ilgs laiks, un es gribēju apmainīties e-pastiem ar lasītājiem," sacīja rakstnieks.

Murakami ir viens no Japānas pazīstamākajiem rakstniekiem. Viņa vārds pēdējos gados bieži nosaukts starp ticamākajiem Nobela prēmijas literatūrā kandidātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!