Foto: Publicitātes foto
Maija vidū tiks izdota mūzikas žurnālista Kaspara Zaviļeiska grāmata "ParaPops jeb Rozā brilles Siguldā". Tas ir literārs, autobiogrāfisks garstāsts par deviņdesmitajiem gadiem un radiostaciju gleznainajā Latvijas mazpilsētā. Kā grāmtu raksturo pats autors – tā ir par laiku un vietu, kurā bija iespējams daudz kas mūsdienās pat neiedomājams.

Nostalģiskajā un kultūrvēsturiski vērtīgajā garstāstā vienkāršā valodā vēstīts par īsta melomāna jaunību neparastajos un dullajos deviņdesmitajos gados, kad bija sabrukusi Padomju Savienība, bet Latvija vēl nebija iestājusies Eiropas Savienībā. Tas ir laiks, kas sakrita ar Kaspara Zaviļeiska tīņa gadiem un viņš to izmantoja, lai ar pilnu krūti mestos radio un ballīšu dīdžeja profesiju piedāvātajās peripetijās, kas mūsdienās nepilngadīgajiem vairs nebūt nebūtu tik vienkārši izdarāms. Tie gluži vienkārši bija citādāki laiki.

Šis garstāsts noteikti uzvēdīs nostalģiskas atmiņas tā laika jauniešiem un ļaus uzzināt daudzas jaunas nianses par salīdzinoši neseno pagātni tagadējiem pusaudžiem. Kā raksta Zaviļeiskis – atliek uzvilkt rozā brilles un mesties aizraujoši ātri izlasāmajā literārajā atskatā uz savdabīgo laiku romantiskajā Siguldā.

"Nemiera gars kaut kur prāta dzīlēs urdīja jau sen – vēlējos pastāstīt stāstu par šķietami jau tik senajiem Siguldas laikiem, kad tur vēl valdīja īpatnējie deviņdesmitie un pilsētā nospiedošā pārsvarā klausījās tieši vietējo radio," saka autors. "Man bija tā laime būt "Radio Sigulda" sastāvdaļai, un bez šīs pieredzes es mūsdienās būtu cits cilvēks. Protams, ka atskatā uz agrīno jaunību bez rozā mīlestības brillēm gluži neiztika un viss šķita nedaudz skaistāks, nekā, iespējams, bija patiesībā it kā skarbajos deviņdesmitajos, taču tur nu neko nevar padarīt – pagātnē mums visiem vienmēr zāle bija zaļāka un debesis zilākas. Briesmīgi samelojies nejūtos ar visām rozā brillēm uz acīm."

Neparasto grāmatu dizainu un ilustrācijas garstāstam veidojusi Nīderlandē dzīvojoša latviešu māksliniece Asnate Bočkis, izmantojot bijušā "Radio Sigulda" direktora Aivara Pluča Siguldas ainavu fotogrāfijas, kā arī ieskenējumus no Kaspara Zaviļeiska tīņa gadu melomānkladēm.

Grāmatu izdod "Latvijas Mediji" un atbalsta Siguldas novada pašvaldība. No maija vidus "ParaPops jeb Rozā brilles Siguldā" būs nopērkams grāmatnīcās, kā arī internetā veikals.la.lv. Grāmatā būs atrodams arī QR kods un saite (spoti.fi/2vd7Cb8) uz dziesmu pleilisti, ja radīsies vēlme palasīt "ParaPops jeb rozā brilles Siguldā" patīkamā skaļumā.

Grāmatas publiskie atvēršanas svētki notiks "Radio Sigulda" dzimšanas dienā 15. maijā pulksten 12.00 "Jāņa Rozes grāmatnīcā" Siguldā, Leona Paegles ielā 3a, un 17. maijā pulksten 20.00 "Cafe Leningrad" Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā 4. Abos pasākumos ar nelielu performanci piedalīsies divi no grāmatas varoņiem un bijušajiem "Radio Sigulda" darbiniekiem – mūziķis Kaspars Tobis un radio/TV ētera personība Egons Reiters, kā arī pats grāmatas autors.

"Radio Sigulda" tika dibināts 1991. gadā un bija pirmais privātais komercradio Latvijā. Mūsdienās tas turpina darbību kā "Radio 7".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!