Foto: F64

13. oktobrī izdots Latvijas vēstures romānu sērijas "Mēs. Latvija, XX gadsimts" devītais romāns — Nora Ikstena "Mātes piens". Grāmatas atvēršana notiks 22. oktobrī Ikšķiles tautas namā, pulksten 19.00.

Noras Ikstenas romāns "Mātes piens" aptver laika posmu no Otrā pasaules kara beigām un vēsta par triju paaudžu sieviešu likteņiem, bet vēstījuma centrā ir 20. gadsimta septiņdesmitie un astoņdesmitie gadi. "Visu romāna tekstu caurauž atteikšanās - no vīra un tēva, no sapņiem un iecerēm, no darba un uzskatiem, no draugiem un tiem, kurus mīlam. Šajā visu paaudžu sieviešu sāpju ceļā ļoti spēcīgs ir piedošanas motīvs. Tas kopš mazotnes ir nepārtraukts uzdevums meitai, lai turētu pie dzīvības māti, kura apzināti viņai liegusi savu pienu, lai neļautu mantot savas sāpes un izmisumu," stāsta izdevēji.

"Triju paaudžu sieviešu - meitas, mātes un mātesmātes - likteņu vijums ir kā cieši sapīta bize. Tik cieši, ka sāp matu saknes. Veidojas maģiska sievišķā trīsvienība. Dzīvība un nāve. To vienlaicīgais skaudrums un maigums dziļi uzrunā gan reālistiskās detaļās, gan poētiskos simbolos. Mīlestība un naids. To augstspriegums. Ir laime lasīt darbu, kur šie lielie jēdzieni ir mākslinieciski piepildīti, jo tas gadās reti," stāsta Māra Zālīte.

Savukārt Osvalds Zebris par grāmatu izteicies: "Šis teksts ir mezgls, kuru Nora Ikstena raisījusi jau agrāk - romānā "Dzīves svinēšana" pirms septiņpadsmit gadiem, stāstā "Klusā daba ar nāvi" un citos. Aizraujošs cilvēka tapšanas pētījums ar precīzi un krāšņi iezīmētu fonu - Latvijas PSR no sešdesmitajiem līdz astoņdesmitajiem."

Grāmatas mākslinieks ir Jānis Esītis, grāmatas laist klajā apgādā "Dienas grāmata".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!