Foto: Izdevniecība "Pētergailis"
Somijas neatkarības 100. gadskārtā apgāds "Pētergailis" klajā somu rakstnieces Johannas Sinisalo romānu "Saules kodols", ko no somu valodas tulkojusi Maima Grīnberga.

Šogad izdevniecība iepazīstinajusi atviešu lasītājus ar vairākiem izciliem somu autoru darbu tulkojumiem – Mariju Turtšaninovu (Maria Turtschaninoff),Siniku Nopolu (Sinnika Nopola), Tīnu Nopolu (Tiina Nopola) un visbeidzot – tuvojoties Somijas un Latvijas lielo jubilejas gadu mijai – arī Johannas Sinislao (Johanna Sinisalo) romānu "Saules kodols", kas šogad ir saņēmis prestižo Prometeja (Prometheus Award 2017) balvu kā gada labākais romāns.

Romāna "Saules kodols" darbība norisinās biedējoši pārvērstā Somijā, kuras pilsoņi – jo sevišķi sievietes – tiek selekcionēti un stingri kontrolēti. Aizliegtas ir pilnīgi visas baudvielas un pat čili, kam piemīt ne tikai narkotiskas, bet arī daudz bīstamākas īpašības.

Sinisalo romāns savā ziņā ir jauna literatūras žanra aizsācējs, kuru literatūrzinātnieki dēvē par "somu savādības" žanru jeb hibrīdžanru.

Romāna izteiksmīgo oriģinalitāti pastiprina hibrīdžanrā apvienotā somu melanholijas izpausme, ziemeļzemju leģendas un mitoloģija. Autore aicina lasītājus nebaidīties no romānā sastopamās fikcijas,ironijas un satīras, šie līdzekļi kalpo par lielisku paņēmienu, lai asprātīgi un pārspīlējot norādītu uz mūsu sabiedrības problēmām: dzimumu nelīdztiesība, varas struktūru un cilvēku mijiedarbe, cilvēku un dabas attiecības.

Somu rakstnieces Johannas Sinisalo (1958) radošajā kontā ir seši romāni, bērnu grāmata, divi stāstu krājumi, kino un TV scenāriji, viņas darbi tulkoti gandrīz 20 valodās. 2000. gadā Sinisalo ieguva Somijas prestižāko literāro balvu "Finlandia" par savu debijas romānu "Pirms saulrieta nav ļauts", kas 2002. gadā iznāca arī latviešu tulkojumā, savukārt romāna tulkojums angļu valodā 2004. gadā saņēma "James Tiptree Jr. Award". 2014. gadā, kad Somija bija viesu valsts Frankfurtes grāmatu gadatirgū, savu valsti tur pārstāvēja arī Johanna Sinisalo. Par romānu "Saules kodols" rakstniecei piešķirts apbalvojums "Prometheus Award 2017", ko viņa saņēma Helsinkos "Worldcon 75" laikā – Johanna Sinisalo bija goda viešņa šajā fantāzijas un zinātniskās fantastikas pasaules lielajā sanāksmē – līdz šim nevienam somu rakstniekam šāda privilēģija nav bijusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!