Foto: Arhīva foto
Jāņa Akuratera muzejā 13. janvārī plkst. 18 notiks Henrika Ibsena lugai "Spoki" veltīts priekšlasījumu un diskusiju vakars, aģentūru LETA informēja Memoriālo muzeju apvienības sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Zobena.

"Biju pie Ibsena. Zem baltiem bērziem guļ šis milzis. Melns obelisks no Norvēģijas granīta un uz tā zeltā zīmēts vesers - vairāk nekā. Ir skaisti. Liela kapsēta pilsētas vidū... Kā es gribu izprast Ibsenu!..." - tā Jānis Akuraters, atrazdamies emigrācijā Norvēģijā, rakstījis sievai Marijai.

1912.gadā Akuraters pārtulkoja Ibsena lugu "Brands", 1913.gadā atdzejoja "Pēru Gintu", bet 1924.gadā - "Troņa tīkotājus".

Kā uzsvēra Zobena, Akuraters stāvējis pie Nacionālā teātra šūpuļa. Aizvadītajā sezonā teātris iestudēja Ibsena lugu "Spoki" - tas ir lugas astoņpadsmitais iestudējums Latvijā, bet pirmais Nacionālajā teātrī. Šim iestudējumam, lugai, latviešu un norvēģu kultūras mijiedarbībai veltīts dzejnieka Akuratera dzimšanas dienas vakars.

Programmā ar mūziku piedalīsies Juris Kulakovs un Ieva Parša, kā arī Rīgas Latviešu biedrības sieviešu koris "Unigunde" diriģenta Edgara Račevska vadībā.

Ar priekšlasījumiem uzstāsies Jāņa Akuratera muzeja vadītāja Ruta Cimdiņa, teātra vēsturniece Rita Melnace un teātra zinātniece Līga Ulberte. Ibsena "Spokus" katrs no savas perspektīvas izskatīs arī filologs Jānis Zālītis, teologs Indulis Paičs un filozofe Ella Buceniece.

Ibsena "Spoku" pirmiestudējums Nacionālajā teātrī notika 2014.gada 15.janvārī. Tajā piedalījās režisors Mihails Kublinskis, kā arī aktieri Lāsma Kugrēna, Liene Gāliņa, Uldis Norenbergs, Voldemārs Šoriņš, Jānis Āmanis un Kaspars Dumburs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!