Foto: LETA
Līdz šim akadēmiskā mūzika un sports, arī teātris ir tās kultūras jomas, kas nes pasaulē Latvijas vārdu. Taču šogad ar visai nopietnām ambīcijām starptautiskajā arēnā startē arī pašmāju literatūra. Aprīlī gaidāmajā Londonas grāmatu tirgū Latvija līdzās Lietuvai un Igaunijai būs īpašā viesa statusā, bet rakstniecei Norai Ikstenai ticis pagodinošais "Dienas autores" tituls (Author of the Day).

Lai gan Latvija vienā no lielākajiem grāmatniecības profesionāļu saietiem ar savu stendu piedalās jau kopš 2014. gada, šogad, pateicoties simtgadei, kopā ar kaimiņvalstīm esam nonākuši uzmanības fokusā. Dalība Londonas grāmatu tirgū ir daļa no valsts simtgades starptautiskās programmas. Tai no valsts budžeta līdzekļiem piešķirti divi miljoni eiro, bet izvirzīto mērķu realizēšanai nodibināta platforma "LatvianLiterature.lv".

Īpašā viesa statuss Londonas grāmatu tirgū nozīmē lielāku stendu, plašākus reklāmas laukumus, pastiprinātu žurnālistu uzmanību, intervijas un diskusijas ar autoriem, kā arī iespēju parādīt plašāku kultūras un profesionālo programmu. Londonas grāmatu tirgu vidēji apmeklē 25 000 cilvēku, tomēr svarīgi uzsvērt, ka šis ir profesionāļu pasākums, nejaušu garāmgājēju-grāmatmīļu tur nav.

Gatavošanās starptautiskajam startam Londonā sākās laikā, kad tikko bija izskanējis skandāls saistībā ar Latvijas Literatūras centru, kas līdz tam atbildēja par Latvijas literatūras popularizēšanu ārzemēs. Toreiz tika konstatēts haoss grāmatvedībā, kā arī Kultūras ministrijas un Valsts kultūrkapitāla fonda piešķiro līdzekļu neskaidrs izlietojums. Skandāla rezultātā Latvijas Literatūras centrs tika likvidēts, bet tā funkcijas pārņēma Latvijas Grāmatizdevēju asociācija, Latvijas Rakstnieku savienība un Ventspils Rakstnieku un tulkotāju māja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!