Foto: Publicitātes foto

Papildinot mūsdienu latgaliešu literatūras klāstu, biedrība "Latgolys Studentu centrs" klajā laidusi latgaliešu autores Anitas Mileikas debijas dzejas krājumu "mūžīgā nepārtikusī stirna". Grāmatas redaktore ir dzejniece un publiciste Anna Rancāne.

Anita Mileika raksta gan latviešu literārajā, gan latgaliešu rakstu valodā. Arī dzejas krājumam ir divas daļas: latviešu literārajā valodā un latgaliešu rakstu valodā rakstītie dzejoļi.

Tie atklāj autores pasaules duālismu, tomēr arī abu pasauļu saikni. Abām dzejas krājuma daļām izvēlētie moto sabalsojas un vēsta par sievišķo pasauli, kurai trūkst mīlestības, vēsta biedrības pārstāvji.

Mileikas dzejas krājumā "mūžīgā nepārtikusī stirna" nav ievērota latgaliešu dzejas tradīcija. Autore atļaujas izaicināt sabiedrību un rakstīt ārpus katoliski korektā tekstu rāmja, izpaužot tekstā sievietes seksualitāti. Tāpēc krājumā ietvertā dzeja ir guvusi latgaliešu auditorijas uzmanību un dažādu attieksmi - gan klaji nicinošu, gan atzinīgu.

Autore regulāri piedalās tekstu lasījumos kopā ar citiem latgaliešu autoriem, kā arī publicē dzejoļus latgaliešu kultūras ziņu portālā lakuga.lv. Tieši LaKuGā publicētie Mileikas dzejoļi tika atzīti par spilgtāko 2011. gada debiju un ieguva Latgaliešu kultūras gada balvu "Boņuks 2011", kas ir augstākais apbalvojums latgaliešu kultūrā.

Anita Mileika ir dzimusi 1987. gadā Dagdas novada Asūnes pagastā, iegūst filoloģijas maģistra grādu Rēzeknes Augstskolā. Mileikas dzeja līdz šim publicēta latgaliešu kultūras ziņu portālā lakuga.lv (2011, 2012), interneta žurnālā satori.lv (2012, 2013), žurnālā "Karogs" (2009) un Literārās Akadēmijas kopkrājumā "Toksiskā rasa" (2008).

Dzejas krājuma "mūžīgā nepārtikusī stirna" izdevējam biedrībai "Latgolys Studentu centrs" (LgSC) ir vairāk nekā 10 gadu pieredze kultūras projektu īstenošanā. Sekmīgās darbības dēļ LgSC ir kļuvis par vienu no aktīvākajiem latgaliešu kultūras uzturētājiem un popularizētājiem Latvijā un ārpus tās.

Mileikas dzejas krājums "mūžīgā nepārtikusī stirna" būs nopērkams LgSC grāmatu stendā izstādes "Latvijas Grāmatu izstāde 2015" laikā no 27. februāra līdz 1. martam Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!