Foto: Publicitātes foto
Par godu vienai no Latvijas simtgades spēlfilmām "Homo Novus", kuras pirmizrāde notiks šī gada septembrī, izdots īpašs Anšlava Eglīša romāna "Homo Novus" izdevums, kas papildināts ar filmas kostīmu un vides ilustrācijām un fotogrāfijām no filmēšanas procesa, portālu "Delfi" informē filmas veidotāju pārstāvji.

Romāns "Homo Novus" ir ievērojamā latviešu rakstnieka, žurnālista un gleznotāja Anšlava Eglīša otrais prozas darbs ar zīmīgu virsrakstu – tulkojumā no latīņu valodas "jaunais cilvēks". Latviešu literatūrā tas ienāca kā drosmīgs pieteikums latviešu modernā romāna žanrā. "Homo Novus" ir stāsts par jaunu un nabadzīgu, bet ambiciozu provinces mākslinieku Juri Upenāju, kurš no laukiem ierodas Rīgā, lai iekarotu savu vietu mākslas pasaulē. Jau pirmajā vakarā nokļūstot mākslinieku bohēmā un satiekot savu mīlestību, Jura pirmie soļi Rīgā izvēršas par komisku, reizēm aizkustinošu pārpratumu virknējumu. Raksturu meistars Eglītis pārsteidz ar dzirkstošu valodu, trāpīgiem apzīmējumiem un vieglu vēstījuma stilu, intrigu sakāpina fakts, ka romāna galvenajos varoņos atpazīstami 30. gadu Latvijas pazīstamākie mākslinieki un literāti, tostarp nav noliedzama romāna galvenā varoņa Jura Upenāja tēla līdzība ar pašu autoru Anšlavu Eglīti.

Grāmatas atvēršana notiks 28. februārī pulksten 13.00 "Galerija Centrs" pirmajā stāvā.

Atvēršanas svētkos piedalīsies arī filmas galveno lomu atveidotāji aktieri Andris Keišs un Kristīne Krūze, kuri dalīsies iespaidos par Anšlava Eglīša tēliem un filmas tapšanas procesu.

Latvijas simtgades spēlfilmas "Homo Novus" scenārija autore un režisore ir Anna Viduleja, operators ir Jānis Eglītis, galvenais mākslinieks – Kirils Šuvalovs (Krievija), scenārija līdzautore Maurīna Tomasa (Lielbritānija), producenti – Ivo Ceplevičs, Jānis Kalējs un Sergejs Berdičevskis. Filmas aktieru komandas kodolu veido Jaunā Rīgas teātra aktieri, bet pārējās lomās ir gan Nacionālā, gan Dailes, gan Valmieras un Liepājas teātra aktieri, savukārt epizodēs parādīsies arī vairāki leģendāri aktieri.

Galvenajā lomā debitē jaunais aktieris Igors Šelegovskis, lomās – Kristīne Krūze, Kaspars Znotiņš, Andris Keišs, Kaspars Zvīgulis, Aurēlija Anužīte-Lauciņa, Agnese Cīrule, Nikolajs Korobovs, Vilis Daudziņš, Baiba Broka, Guna Zariņa, Gundars Āboliņš, Regīna Razuma, Ģirts Krūmiņš, Ģirts Ēcis un citi. Filmā filmējušies arī tādi sabiedrība pazīstami cilvēki kā Kaspars Kambala, Intars Busulis, Andrejs Žagars un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!