Foto: Publicitātes attēli
Stefānijas Meieres "Krēslas" sērijas vampīru romāni nonākuši desmit problemātiskāko grāmatu vidū, par kurām cilvēki sūdzējušies visbiežāk, aicinot izņemt tās no skolu un publisko bibliotēku plauktiem.

Vislielākās problēmas radījusi Lorenas Miraklas populārā jauniešu romānu sērija "ttyl", kas rakstīta interneta čata formā, trešdien pavēstīja ASV Bibliotēku asociācija (ALA - American Library Association). Šīs grāmatas radījušas cilvēku neapmierinātību kailuma, seksuāli atklātas un necenzētas valodas, kā arī narkotiku pieminēšanas dēļ. Grāmata, pēc sūdzību iesniedzēju domām, ir arī nepiemērota mērķauditorijas vecumam.

Problemātisko grāmatu topa otrajā vietā nonākusi bērnu grāmata "And Tango Makes Three" par diviem pingvīnu tēviņiem, kas perē olu, bet trešajā pusaudžu romāns "The Perks of Being a Wallflower". Abas izraisījušas sašutumu homoseksuālisma dēļ.

Par problemātiskiem tiek uzskatīti arī Dž.K.Roulingas populārie romāni par Harija Potera piedzīvojumiem, lai arī tie nav iekļuvuši problemātisko grāmatu top 10. Sūdzības par šiem bestselleriem parasti tiek pamatotas ar grāmatās saskatītajām okultiskajām un antiģimeniskajām tēmām.

Kā norādīja ALA, Stefānijas Meieres romāni nonākuši problemātiskāko grāmatu topa piektajā vietā seksuāli atklāto aprakstu un pausto reliģisko uzskatu dēļ. Arī tā tikusi uzskatīta par nepiemērotu mērķauditorijas vecumam.

No sūdzībām nav pasargāta arī literatūras klasika - problemātiskāko grāmatu desmitniekā nonācis gan Hārperas Lī 1960.gada romāns "To Kill A Mockingbird" ("Kas nogalina lakstīgalu..."), gan Dž.D.Selindžera 1951.gada romāns "Catcher in the Rye" ("Uz kraujas rudzu laukā").

Pagājušajā gadā ALA Intelektuālās brīvības birojs ir saņēmis 460 rakstiskas sūdzības, taču tikai dažas tikušas apmierinātas. "Lai arī ne katra grāmata ir piemērota jebkuram lasītājam, iespēja lasīt, runāt, domāt un brīvi izteikties ir amerikāņu vērtību pamats," paskaidroja biroja direktore Barbara Džonsa.

Desmit grāmatas, par kurām 2009.gadā visbiežāk saņemtas sūdzības:

1. Lorena Mirakla, romāni "ttyl", "ttfn", "l8r", "g8r";
2. Pīters Pārnels un Džastins Ričardsons, "And Tango Makes Three";
3. Stīvens Čbovskis, "The Perks of Being A Wallflower";
4. Hārpera Lī, "Kas nogalina lakstīgalu...";
5. Stefānija Meiere, romānu sērija "Krēsla";
6. Dž.D.Selindžers, "Uz kraujas rudzu laukā";
7. Džodija Pikaulta, "Nosargāt māsu";
8. Kerolaina Maklere, "The Earth, My Butt, and Other Big, Round Things";
9. Alise Volkere, "The Color Purple";
10. Roberts Kormjers, "The Chocolate War".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!