Foto: Ģ. Raģelis

Turpinām iepazīstināt ar šā gada Latvijas Literatūras gada balvas nominantiem. Kategorijā "Spilgtākā debija literatūrā" uz balvu pretendē Sabīne Košeļeva ar prozas darbu "Rīga – Maskava 21. gadsimta mīlasstāsts". Latvijas Literatūras gada balva tiks pasniegta 21. aprīlī.

Sabīnes Košeļevas prozas darbs "Rīga – Maskava. 21. gadsimta mīlasstāsts" ir skaudrs, taču liriski maigs un drosmīgi atklāts vēstījums par pieaugšanu, par savas vietas meklēšanu haotiskajā mūsdienu pasaulē, un pāri visam – stāsts par skaistu un diemžēl neiespējamu mīlestību, kam romantiķi labprāt piedēvētu apzīmējumu "īsta". Tas ir stāsts par īstu, lielu mīlestību pāri robežām, pāri aizspriedumiem, pāri nacionāliem konfliktiem. Stāsts par mazu meiteni lielā pasaulē, kur dzīve gan gauži nodara pāri, gan dāsni atalgo.

Aicinām noskatīties video interviju ar rakstnieci! Ar Sabīni Košeļevu sarunājas Ilmārs Šlāpins, video – Ģirts Raģelis. Saruna notika Andreja Upīša memoriālā muzejā telpās.

Lita Silova par Sabīni Košeļevu:

"Centrālais jautājums Sabīnes Košeļevas debijas darbā ir pārdomas raisošs, proti, vai multikulturālā vidē saprašanās (un nesaprašanās) ir nacionāli determinēta. Grāmatas autore piedāvā par galveno tomēr uzskatīt cilvēciskumu un cilvēcīgumu.

Grāmatas veiksme ir jauneklīgi izspēlētais skatījums, kā arī nevairīšanās no sievišķīgām emocijām,– īpaši epizodē, kad robežas šķērsošanai paredzētajos dokumentos minēts, iespējams, visgodīgākais iemesls: mīlestība."

Arvis Kolmanis par Sabīni Košeļevu:

"Teicama valodas izjūta, vērojumi un trāpīgie apkārtējās pasaules raksturojumi Sabīnes Košeļevas debijas īsromānā ir tikpat būtiski kā gaiši traģiskais latviešu meitenes un krievu puiša mīlasstāsts, kas ielikts sižeta pamatā. Tostarp uzdrīkstēšanās tieši un pat izaicinoši pieskarties starpnacionālo attiecību izpausmēm dažam labam latviešu lasītājam izraisījusi neizpratni vai pat sašutumu. Tādēļ autores veikums jo vairāk apsveicams."

Aivars Eipurs par Sabīni Košeļevu:

"Šis ir īsromāns, kas latviešu literatūrā ir reta parādība, tādēļ kāds var nodomāt, ka darbs nav īsti pabeigts. Nekā tamlīdzīga! Var tikai brīnīties, kā autorei izdevies radīt šādu ietilpību savā palielu burtu 110 lappušu "21.gadsimta mīlasstāstā", kā tas nosaukts apakšvirsrakstā. Talants un izteiksme, tikai citā paaudzē turpina dot jaunu sieviešu dzīves redzējumu visā nosacītībā un traģikā, kā to jau iepriekš matījām gan jauno "dusmīgo" meiteņu prozā 80. gadu vidū, gan ne tik sen Želves un Tabūnas labākajos stāstos. Apzīmējumu "krievs", kas te bieži lietots, es uztveru drīzāk kā mūzikas instrumenta nosaukumu, līdzīgu, piemēram, čellam. Kuru spēlē latviete, kas pati ir kā alts."

Sabīne Košeļeva ir dzimusi 1989. gadā Liepājā, kur dzīvoja līdz vidusskolas pabeigšanai. Tā kā pasauli vienmēr ir uztvērusi tekstuāli, studēja žurnālistiku Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātē, savukārt maģistra grādu ieguva Rakstniecības studijās Liepājas Universitātē. Maģistrantūras studiju ietvaros pusgadu mācījās angļu literatūru un kultūru Viļņas Universitātē. Kopš 2011. gada piedalās festivālā "Prozas lasījumi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!