Foto: F64
Ceturtdien, 29. janvārī, plkst. 12. 00 Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā notiks izdevniecības "Lauku Avīze" izdotās grāmatas "Latvijas novadu dārgumi" prezentācijas pasākums.

Grāmata "Latvijas novadu dārgumi", kuras radīšanā piedalījušies 73 novadi, stāsta par novadu vērtībām - lietām, vietām, notikumiem, cilvēkiem no pirmsākumiem līdz 21. gadsimtam, tā atklājot arī Latvijas vēsturi, vēsta izdevniecības pārstāvji.

Tikai vienu dienu grāmatas prezentācijas svētkos, 29. janvārī, Rīgā Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā būs apskatāmi vairāku novadu dārgumi - Ciblas peternes, Jaunpiebalgas gardibene, Vecauces muižkungu tērpi, Madonas 1919. gada lielinieku cietumnieka vēstule uz koka dēlīša, Jāņa Čakstes goda diriģenta zizlis no Ozolniekiem, Annas Brigaderes "Sprīdīša" pirmizdevums no Tērvetes, profesora Paula Stradiņa portfelis no Viesītes, mācītāja Jura Neikena krēsls no Kocēniem, bīskapa Kazimira Duļbinska izsūtījuma altāris - lādīte no Viļakas.

Izdevniecības pārstāvji norāda, ka novadu izvēlētie dārgumi simbolizē dažādus gadsimtus un laikmetus Latvijā. Vissenākās relikvijas ir no 7.-8. gadsimta - tās ir skandināvu rotas, kas atrastas Grobiņas novadā. No 12.-13. gadsimta - bronzas zirdziņš, kas uziets izrakumos Ludzas apkaimes Kivtu kapulaukā.

No 16. gadsimta - Aizputes grāmata, kuras oriģināls kara laikā aizceļojis uz Vāciju. Pa četriem dārgumiem atradušies no 17. un 18. gadsimta. 19. gadsimta nacionālās vērtības raksturo divdesmit novadus. Visvairāk retumu saglabājies no pagājušā gadsimta - daudzi ar skarbu, nežēlīgu stāstu par lielinieku varasdarbiem 1919. gadā, par padomju varas rīkotajām deportācijām, nacionālo partizānu iznīcināšanu.

20. gadsimta Latvijas brīvvalsts dzīvi atspoguļo Ādažu armijas poligona vēsture, Ķeguma spēkstacijas dokumentētā vēsture, Oskara Kalpaka piemiņas kopšana un citu neparastu dārgumu apraksti.

Rakstniece Anna Žīgure par grāmatu "Latvijas novadu dārgumi": "Patiesībā šī ir Latvijas pagastu dižošanās krustu šķērsu pāri visai valstij un cauri laikiem, no senatnes līdz šodienai. Cik daudz pašcieņas un cik dziļa mīlestība plūst no katras lappuses!

Arī šādā veidā, gabaliņu pa gabaliņam vien, var uzbūvēt mūsu vienīgo, neatkārtojamo Latviju. Pagastu dārgumi satur kopā tautu un veido pamatu nākamo paaudžu apziņai."

Grāmatas atvēršanā piedalīsies izdevniecības "Lauku Avīze" direktore Evija Veide, grāmatas sastādītāja Ilze Būmane, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja direktora vietniece zinātniskajā darbā Irina Zeibārte, rakstniece Anna Žīgure, Latvijas pašvaldību vadītāji, muzeju speciālisti un vēsturnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!