Izdevniecība "KALA raksti", atzīmējot Mātes Terēzes 100. jubileju, kas apritēs 26. augustā, laidis klajā austriešu priestera Leo Masburga grāmatu "Brīnišķīgie atgadījumi Mātes Terēzes dzīvē".

Priesterim Māsburgam bija dāvana desmit gadus pavadīt svētīgo māti Terēzi pasaules ceļojumos. Īsos, sulīgos, humora pilnos stāstos autors vēsta par dinamisku, neparastu, paradoksālu un ļoti dzīvu sievieti. Te nav nekā izdomāta, tikai paša autora piedzīvotais, tādēļ arī māte Terēze grāmatā atklājas tik personiski, tik cilvēciski – gan ceļojot uz zemestrīces skarto Armēniju, gan pārvarot Vatikāna birokrātiju, lai sagādātu jaunu svēto lepras slimniekiem, gan tiekoties ar Dienvidamerikas diktatoru.

Grāmatas prezentācija notiks grāmatu namā "Valters un Rapa", Aspazijas bulvārī 24, 26. augustā 16:00.

Prezentācijā piedalīsies grāmatas tulkotājs latviešu valodā Valdis Bisenieks, izdevniecības "KALA Raksti" radošā komanda, mūziķi Ilze Fomina un Juris Vizbulis, ceļotājs–žurnālists Arnis Šablovskis, kā arī citi mātes Terēzes draugi. Prezentāciju ar savu klātbūtni pagodinās arī jaunais katoļu Baznīcas Latvijā arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

Prezentācijā interesentiem būs iespēja gan iepazīties ar jauno grāmatu, gan aplūkot Leo Māsburga ceļojošo fotoizstādi, kurā dziļi atklājas mātes cilvēcība un atvērtība uz Dievu un cilvēkiem.

Grāmatas ievadā autors raksta:"Māte Terēze ir viena no pavisam lielajām, spilgtajām 20. gadsimta personībām. Viņa, kā neminstinoties atzīst pat neticīgie un kritiķi, ir izcila figūra laicī­gajā un Baznīcas vēsturē. Taču vispirmām kārtām viņa bija un ir fascinējoša sieviete. To es re­dzu pēc vi­su to ļaužu mirdzošajām acīm, kuri man lūdz kaut ko pastāstīt par māti Terēzi, pa­dzirdējuši, ka dažus gadus man bijis lemts pabūt viņas tuvumā.

Kādēļ gan moderni 21. gadsimta cilvēki interesējas par beatificētu 20. gadsim­ta sievieti, ar kuru tie personiski nekad nav tikušies? Kas mūsu nogurdinošajā, strau­­jajā, no modes uz modi traucošajā laikmetā var likties tik interesants un aizrau­jošs or­deņa māsā, kas uz kāda kritiķa aizrādījumu, ka viņa savā teoloģijā atpalikusi par ga­diem 200, smaidīdama atbildējusi: "Nē, par 2000 gadiem!"

Daudzajos ceļojumos, kuros man bija ļauts pavadīt māti Terēzi viņas sirmajā vecumā, es dabūju šo to pieredzēt no viņas personības starojuma un valdzinājuma. Mūsu pēc vis­visādām zvaigznēm alkstošajai mediju pasaulei viņa bija neparasta, vienreizēja, mir­dzoša "zvaigzne", kam apkārt bija nevis bagātie un skaistie, bet visnabagākie no nabagajiem, sabiedrības sakropļotie, projām aizmestie. Spēcīga un gudra, harizmātiska un pazemīga personība, kas gri­bēja nevis valdīt, bet kalpot."

Mātes Terēzes simtās dzimšanas dienas svinības turpināsies ar īpašu dievkalpojumu plkst. 19.00 Sv. Jēkaba katedrālē un viņai veltītas filmas noskatīšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!