Novembri šogad iekrāso kāda jubileja, kurā košumu radījis pats jubilārs - pirms trīsdesmit gadiem mūžībā aizgājušais dzejnieks Ojārs Vācietis. Viņa astoņdesmitgadei par godu visa mēneša garumā koncertos, dzejas lasījumos, izrādēs un atmiņu vakaros izskanēs paša rakstītās rindas.

"Ojārs Vācietis nevienam citam nav līdzīgs - viņam nav ne priekšgājēju, ne sekotāju. Viņš bija ideālists. Cits jautājums, cik tas bija gudri vai naivi, bet viņš cīnījās par patiesību ar zobiem un nagiem. Viņš tam ziedoja savu dzīvi un arī sadega," portālam "Delfi" stāsta dzejnieks Knuts Skujenieks.

Viņš paskaidro, ka sekot Vācietim mēģinājuši daudzi, bet nevienam tas nav izdevies. "Katrs tā laika dzejnieks kādu daļu no Vācieša nesa sevī. Arī pirmajās pāris Imanta Ziedoņa grāmatu ir jūtama spēcīgā Vācieša ietekme, bet pamazām katrs dzejnieks tomēr aizgāja savu meklējumu ceļu." Pats Ziedonis savulaik rakstīja: "Ojārs Vācietis bija mūsu sirdsapziņa."

Jautāta vienā teikumā raksturot, kas Vācieti izceļ starp citiem Latvijas literātiem, dzejniece Māra Zālīte pēc īsas pauzes saka: "Viņš ir tāds karsts un brāzmains savās izteiksmēs." Līdzīgi savulaik savu kolēģi raksturojis arī šogad augustā mūžībā aizgājušais Imants Auziņš. "Ojārs bija dzimis dzejai kā putns lidojumam, kā dzīvība – elpai. Dzeja viņam bija vienīgais iespējamais dzīves veids, sadegšanas veids (..)."

Viņš piedzima 1933.gada 13.novembrī Trapenes pagasta "Dumpju" māju kalpu istabā. Kā vēlāk, komentējot dēla iedvesmu un dzejnieka misiju, atklāja viņa mamma Berta Vāciete, viņasprāt, dzejoļi Ojāram radušies "(..) no trūkuma un grūtuma, kas piedzīvots. Dzīvē tā ir bijis – ne izsacīt." Vienlaikus viņš bērnībā saņēmis daudz labestības un optimisma, kas ietekmēja nākamā dzejnieka raksturu un attieksmi pret cilvēkiem un pasauli.

Ojāra Vācieša dzīves laikā publicēti 18 dzejoļu krājumi, tostarp seši bērniem, kā arī divas īsprozas grāmatas. Arī pēc viņa nāves iznāca iepriekš dažādu iemeslu, tai skaitā cenzūras, dēļ nepublicētie dzejoļi. Tāpat Vācietis tulkojis Mihaila Bulgakova romānu "Meistars un Margarita".

Atzīmējot diženā dzejnieka 80. jubileju, novembrī ieplānota virkne viņu godinoši pasākumi. LTV1 demonstrēs pirms desmit gadiem veidoto filmu "Vārds – Ojārs Vācietis", mūzikas namā "Daile" un Valmieras Drāmas teātrī notiks Jāņa Lūsēna koncertizrāde par Ojāru Vācieti "Pus es", bet Latvijas Nacionālajā operā - "Vācietis. Klavierkoncerts". Tāpat visu mēnesi daudzviet Latvijā - bibliotēkās, kultūras namos un skolās - notiks izstādes, dzejas lasījumi un konkursi.

Viens no centrālajiem pasākumiem iecerēts Carnikavā, kur tautā iemīļotais literāts guldīts zemes klēpī. Proti, Vācieša dzimšanas dienā Carnikavas kapsētā plānots likt pamatakmeni viņa piemineklim.

Vairāk par svarīgākajiem no gaidāmajiem Ojāram Vācietim veltītajiem pasākumiem lasiet portālā "Delfi" jau pirmdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!