Foto: AFP/Scanpix/LETA

Nobela prēmija literatūrā 2019. gadā netiks pasniegta, ja vien netiks atjaunota skandālā iesaistītās Zviedrijas Akadēmijas reputācija, paziņojis Nobela fonda izpilddirektors Larss Haikenstens. Viņa paziņojums nācis klajā dažas nedēļas pēc tam, kad tika atsaukta 2018. gada balvas pasniegšana, jo Zviedrijas Akadēmija iesaistīta seksuālās uzmākšanās skandālā, finanšu pārkāpumos un laureātu vārdu noplūdināšanā.

4. maijā Zviedrijas Akadēmija, kas lemj par pasaules prestižākā literārā apbalvojuma saņēmēju, paziņoja, ka neizsniegs Nobela prēmiju literatūrā pēc virknes liecību par seksuālo uzmākšanos, ko pastrādājis akadēmijas locekles Katarīnas Frostensones vīrs, fotogrāfs Žans Klods Arno, raksta Lielbritānijas medijs "The Guardian".

Šī skandāla radītās krīzes dēļ par aiziešanu no akadēmijas paziņoja vēl 10 akadēmijas locekļi, tostarp tās pastāvīgā sekretāre (vadītāja) Sara Daniusa, kas 2015. gadā bija kļuvusi par pirmo sievieti Zviedrijas Akadēmijas pastāvīgā sekretāra amatā. Lai "atjaunotu sabiedrības uzticību", tika pieņemts lēmums balvu 2018. gadā nepasniegt, tā vietā paziņojot divus laureātus 2019. gadā.

Kamēr Nobela fonds, kas ir atbildīgs par Alfrēda Nobela gribas izpildīšanu, ir atbalstījis šo lēmumu, fonda izpilddirektors Larss Haikenstens pauž bažas par akadēmijas spēju situāciju atrisināt pietiekami ātri. Nobela prēmijas mājaslapā viņš pauž: "Zviedrijas Akadēmijas mērķis ir pieņemt lēmumu par Nobela prēmijas literatūrā 2018. gada laureātu un paziņot to kopā ar 2019. gada balvas saņēmēju. Mēs ceram, ka tā arī notiks, taču tas atkarīgs no Zviedrijas Akadēmijas spējas atjaunot savu uzticamību."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!