Piektdien noslēguma pasākumā Latvijas Mākslas akadēmijā kļuva zināmi grāmatu konkursa "Zelta Ābele 2008" uzvarētāji.
Nominācijā "Latviešu dzeja" pirmā vieta tika piešķirta Edvīna Raupa grāmatai "Putn", kuras māksliniece ir Gita Treice, izdevējs - "Jāņa Rozes apgāds", bet grāmata iespiesta Jelgavas tipogrāfijā. Nominācijā "Latviešu proza" pirmā vieta netika piešķirta.

Par labāko latviešu dokumentālo izdevumu tika atzīta Ivetas Erdmanes grāmata "Dzelzs vīri, koka kuģi", kuras māksliniecisko noformējumu veidojuši Arta Ozola-Jaunarāja un Jānis Jaunarājs, izdevējs - Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja filiāle Ainažu jūrskolas muzejs, bet grāmata iespiesta tipogrāfijā "Premo".

Nominācijā "Tulkotā daiļliteratūra" pirmā vieta piešķirta Džovanni Bokačo "Dekameronam", kura māksliniecisko ietērpu veidojis Valdis Villerušs, izdevējs bija "Jumava", bet grāmata iespiesta tipogrāfijā "Preses nams". Par labāko bērnu un jaunatnes grāmatu atzīta Ojāra Vācieša "Mēnesim robs", kuras mākslinieki ir Reinis Pētersons un Ivs Zenne, izdevējs - "Liels un mazs", bet tipogrāfija - "Livonia Print".

Nominācijā "Zinātniskās grāmatas" pirmā vieta piešķirta Edvīna Liepiņa un Daiņa Seregina grāmatai "No Leitnera līdz Ērenpreisam", kuras māksliniece ir Ingrīda Zābere, izdevējs - Latvijas Industriālā mantojuma fonds, bet grāmata iespiesta tipogrāfijā "Preses nams". Par labāko rokasgrāmatu atzīta Ievas Salmanes "Gardēža gads", kuras māksliniece ir Ilze Dušele, izdevējs - "Rīgas Viļņi", bet tipogrāfija - "Citrons".

Par labāko mācību grāmatu atzīta sērija "Studijas bibliotēka", kuru veidojuši Pēteris Bankovskis, Juris Baklāns, Vija Maldupe, Elita Ansone, Raivis Austriņš un Jānis Taurens. Sērijas māksliniece bija Anta Pence, izdevējs - "Neputns", bet grāmata iespiesta tipogrāfijā "Preses nams". Par labāko mākslas izdevumu atzīts Rūtas Rinkas veidotais "Ansis Cīrulis. Saules pagalmos", kura māksliniece ir Liene Drāzniece, izdevējs - "Neputns", bet tā iespiesta Jelgavas tipogrāfijā.

Nominācijā "Fotoalbumi" pirmā vieta piešķirta izdevumam "Viena diena Latvijā", kura redkolēģijas vadītāji bija Gunārs Janaitis, Jānis Krūmiņš, Viesturs Koziols un Ilmārs Znotiņš, galvenais mākslinieks - Juris Petraškevičs, izdevēji - "Viena diena.lv" un "Jāņa Rozes apgāds", bet tas iespiests Jelgavas tipogrāfijā.

Nominācijā "Katalogi" pirmā vieta piešķirta Aijas Brasliņas veidotajam katalogam "Latvijai topot. Māksla un laikmets. No de facto līdz de iure", kura māksliniece ir Zane Ernštreite, izdevējs - "Neputns", bet tas iespiests tipogrāfijā "Preses nams". Nominācijā "Kalendāri" pirmā vieta netika piešķirta.

Par gada izcilību grāmatu mākslā atzīta māksliniece Gita Treice. Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas balva "Grāmatizdevēju draugs 2008" tika pasniegta žurnālistei Irēnai Lagzdiņai par ilggadēju uzticību grāmatniecībai. Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas atzinība tika izteikta grāmatnīcai "Jēkabpils grāmata" par izturību, uzņēmību un radošu pieeju grāmatu tirdzniecībā.

Portāla "Delfi" lasītāju balsojumā par "Zelta Ābeles 2008" skaistāko grāmatu uzvarēja Talsu pilsētas domes izdotais Talsu fotokluba fotoalbums "Talsi 7x7x7". Grāmatas māksliniece - Ingrīda Zābere.

Grāmatu konkursam „Zelta Ābele 2008" šogad tika pieteikti 88 izdevumi, ko iesniedza 42 izdevēji. Žūrijas komisijā darbojās mākslas zinātniece Ingrīda Burāne, žurnāla „Iespiedgrafika" redaktore Ieva Bečere, LR Saeimas Informācijas centra vadītāja Anita Dūdiņa, izdevniecības „BaltaEko" ražošanas daļas vadītāja Inese Kārkliņa, „Arctic Paper Baltic States" izpilddirektore Ruta Svaža, māksliniece Gita Treice, māksliniece Arta Ozola-Jaunarāja, mākslinieks Aivars Plotka un mākslinieks Aivars Sprūdžs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!