Pauls Bankovskis vairs nav jaunienācējs latviešu literatūrā. Ar savām jau izdotajām grāmatām: “Padomju Latvijas sieviete”, Rīga, Enigma, 2000; “Plāns ledus”. Romāns, Rīga, Jumava, 1999; “Laiku grāmata”. Romāns, Rīga, Karogs, 1997 (Romānam žurnāla “Karogs” 1996.gada romānu konkursā tika piešķirta 2.prēmija); “Svētā Bokasīna” koks. “Stāsti”, Rīga, Preses nams, 1996 un daudzajām publikācijām presē viņš spējis apliecināt sevi kā talantīgu rakstnieku.
Grāmatu nama “Valters un Rapa” izdotais Bankovska jaunākais romāns “Čeka, bumba & rokenrols” ir likteņu stāsts pagājušo laiku Latvijā, tomēr darbā skartās tēmas ir pārlaicīgas – cerība mijas ar vienaldzību, mīlestība ar sāpēm, bet uzticība un draudzība – ar meliem un nodevību.

“Čeka, bumba & rokenrols” ir atskats Latvijas nesenajā vēsturē.

Kas ir šī grāmata. Iesākumā biju to iecerējis, ka romāna «Padomju Latvijas sieviete» turpinājumu. Beigu galā tas izvērtās par šo te — nepiedienīgi biezu veltījumu manas bērnības laikam, XX gadsimta 70.—80. gadiem.

Par ko ir šis romāns. Seksuāla neapmierinātība savienojumā ar apbrīnojamu talanta trūkumu radījusi patiesi eksplozīvu Molotova kokteili — Rakstnieku savienības biedru, oficiālu atzinību un goda nosaukumu laureātu, dzejnieku Hariju Miķelsonu. Savu neveiksmju cēloni viņš gatavs meklēt gan starptautisku sazvērnieku, minoritāšu un ārzemju spiegu rosībā, gan bērnības ciešanu rūgtumā.

Aizdomās turamo tiešām ir daudz — viņš dzīvo laikā, kad sienām dīgst ausis, katram tekstam atrodams zemteksts, un baumas liekas tikpat ticamas kā politiskas anekdotes.

Kāpēc to lasīt. Tāpēc, ka jūs kļūsiet gudrāki, strādīgāki, laimīgāki, pieklājīgāki, vārdu sakot, labāki. Ja nelasīsiet, viss paliks pa vecam, lai gan… Esmu dzirdējis, ka tos, kuri nav lasījuši… Vispār nav svarīgi.

PB

Māksliniece Agata Muze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!