Ar apgāda “Enigma” gādību klajā nācis Paula Bankovska romāns “Padomju Latvijas sieviete” – romāns par kuru pats autors saka – “(..)[tas] nav īsti par sievietām. Varbūt patiesībā par vīriešiem.”
“Divdesmit Padomju Latvijas sievietes. Vai mums kas kopīgs? Varbūt tas ir izdomāts ideāls? Pasaku tēls? Vai varbūt tādas sievietes mēdz parādīties tikai žurnālu lappusēs? Līdzās mājturības, bērnu audzināšanas un dārzkopības padomiem. (…) Viņas smaidīdamas sēž pie traktoru, smago mašīnu un autoceltņu stūres, viņas bez baiļu dodas iekarot stepi un taigu, viņas būvē dzelzceļus, magņitkas un hesus. Ar 115 procentiem no paredzētās normas viņām ir par maz. Viņām ir vesels pulks bērnu un brīnišķīgi vīri, kas paspēj gan mīlēt, gan ievilkt elektrību nomaļās lauku sētās, apūdeņot neauglīgas zemes, būvēt skaistus un ērtus mājokļus un piedalīties pašdarbības teātra kolektīvos. Ko tikai visu cilvēki nedara. Un ir laimīgi…”

“Padomju Latvijas sieviete” ir dramatisks ceļojums nesenā pagātnē, kas risinās uz vēsturisku detaļu mozaīkas fona.

“Padomiskā pagātne ir ļoti spēcīgi un neatgriezeniski iespaidojusi mūsu tagadni. Es nedomāju, ka man varētu pārmest patvaļīgu vēstures notikumu interpretāciju, jo – tā nav vēstures grāmata. Lai gan galvenā varone ir sieviete, romāns nav īsti par sievietēm. Varbūt patiesībā par vīriešiem. Un nevis par pagātni, bet tagadni,” uzskata autors.

“Padomju Latvijas sievieti” es sauktu par drāmu, kas mūsu acu priekšā īsos nogriežņos izgaismo skarbu pagātni. Tā ir kā rupjš smilšpapīrs, kas aizķer vārīgās vietas — vēsturi, zudušo paaudzi, identitāti… Šis reālisms ir kā jods, kuru uzlej jēlam pušumam. Tomēr tad ir cerība, ka rētas dzīs ātrāk. Apvilksies ar jaunu ādu un izbalēs,” par Bankovska romānu saka Nora Ikstena.

Pauls Bankovskis ir dzimis Cēsīs. 1996.gadā iznāca viņa pirmā stāstu grāmata “Svētā Bokasīna koks”. Romāns “Laiku grāmata” žurnāla Karogs konkursā saņēma otro prēmiju. Pērn izdots viņa otrais romāns “Plāns ledus”. Pauls Bankovskis dzīvo un strādā Rīgā. “Padomju Latvijas sieviete” ir viņa trešais romāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!