Foto: Publicitātes foto

6. decembra vakarā ar pēdējiem autoru lasījumiem, visu festivāla autoru izvērtēšanu un laureātu paziņošanu noslēdzies divdesmitais – jubilejas festivāls "Prozas lasījumi".

Festivāls norisinājās decembra pirmajā nedēļā, vairāk nekā desmit pasākumos pulcējot kopumā 52 Latvijas un ārvalstu autorus un plašu klausītāju loku, informē pasākuma rīkotāji.

Pēc festivāla pēdējo autoru lasījumiem un grupas "Sigma" koncerta, "Prozas lasījumu 2015" žūrija izvērtēja visu autoru festivālā nolasītos prozas darbus, paziņoja un apbalvoja laureātus.

Profesionālās žūrijas balvas šogad bija vairākas: radošo atvaļinājumu Ventspils Starptautiskajā Rakstnieku un tulkotāju mājā saņēma Nils Sakss par "Prozas vakariņās" nolasīto stāstu "Cilvēks, kurš nekad nekļuva par ārstu"; bet radošo atvaļinājumu Baltijas Rakstnieku un tulkotāju centrā Visbijā saņēma Jana Egle par "Prozas vakariņās" nolasīto stāstu "Aiziet jūriņā", ziņo festivāla organizatori.

Speciālbalvu no e-grāmatu abonēšanas servisa "Fabula" saņēma Jana Egle par stāstu "Aiziet jūriņā".

Festivāla īpašās veicināšanas balvas sadarbībā ar literatūras žurnālu "Domuzīme" - žurnālu piegādi pa pastu 2016. gadā - saņēma Ieva Melgalve par "Netikumīgo stāstu vakarā" nolasīto stāstu "Literārā akadēmija", Agnese Krivade par "Prozas brokastīs" nolasīto stāstu "Kaut arī es staigāju tumšā ielejā", Pēteris Pūrītis par "Prozas brokastīs" nolasīto stāstu "Mirušo upes", Dace Vīgante par nolasīto stāstu "Literārās akadēmijas prozas pēcpusdienā" un "Netikumīgo stāstu vakarā" nolasīto stāstu "Pirmais stāsts" un Svens Kuzmins par "Prozas vakariņās" nolasīto stāstu "Kad svētais karš būs uzvarētais".

Balvas šogad pasniedza arī alternatīvā žūrija, kas dažādās nominācijās sumināja piecus autorus. Par labāko stāstu bērniem apbalvota Māra Zālīte - stāsts "Kūrorts", labākais lielāka apjoma darba fragments bija Inesei Zanderei - fragments no darba "Puika ar suni", labākais īsprozas stāsts - Agnesei Krivadei par stāstu "Kaut arī es staigāju tumšā ielejā", bet galvenās balvas tika piešķirtas Nilam Saksam par stāstu "Jaunais cilvēks, kurš nekad nekļuva par ārstu" un Madarai Rutkēvičai par stāstu "Gaidot laiku".

Uz laureāta tituliem un balvām pretendēja visi festivāla "Prozas lasījumi 2015" autori, izņemot ārvalstu viesus.

Festivāla dalībnieku darbus klausījās un vērtēja profesionāla žūrija: publiciste, žurnāla "Domuzīme" satura redaktore Rudīte Kalpiņa, rakstniece Ilze Jansone, interneta žurnāla "Satori.lv" redaktore Antonija Skopa-Šlāpina, LU Humanitāro zinātņu fakultātes profesore Ieva Kalniņa un literatūrzinātnieks, LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētnieks, žurnāla "Latvju Teksti" galvenais redaktors Jānis Ozoliņš.

Paralēli profesionālajai žūrijai, autorus vērtēja arī alternatīvā žūrija - LU Humanitāro ziņātņu fakultātes Baltu filoloģijas bakalaura studiju programmas literatūrzinātnes apakšvirziena trešā kursa studentes: Līga Sudare, Ilze Ļaksa-Timinska, Elīna Irēna Meija, Ludmila Judina un Krista Anna Belševica.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!