Izdzīvošanas pamatprincipi ir vienkārši. Tāds ir pirmais teikums šajā grāmatā. Un nedaudz tālāk – “bet vispilnīgākās zināšanas nepalīdzēs izdzīvot, ja pietrūks gribasspēka. Griba izdzīvot ir noteicošā, atrodoties kritiskā situācijā.
Ne tikai izdzīvot. Uz mērķi tiekties. Te var līdzēt stipra griba. Un ne vienmēr izturīgākais ir lielākais, spēcīgākais.Nereti sīkais, trauslais ir sīkstāks un garā stiprāks".

Tomēr neatkarīgi no mūsu šķietamās attālināšanās no dabas, tās likumiem, mūsu saikne ar dabu ir daudz ciešāka nekā daži to spēj iedomāties. Šo saikni vislabāk izjūt tie, kas savus profesionālos pienākumus veicot ir spiesti rēķināties ar Lielo izdzīvošanas likumu, jūras braucēji, glābēji, karavīri vai arī tie, kas traģiskas apstākļu sakritības rezultātā ir nonākuši uz dzīvības un nāves sliekšņa.

Speciālie treniņi palīdz iegūt ticību savām spējām, kā arī liek aizdomāties par to, ka cilvēks ir tikai daļa nodabas, nevis kaut kas tam ārpus tās stāvošs, un ka Lielā izdzīvošanas likuma neievērošana, paļaujoties uz civilizācijas “sasniegumiem” draud ar nopietnām sekām. Acīmredzot tāpēc Pīters Dermans šajā rokasgrāmatā ir apkopojis viņam pieejamo rietumu valstu Speciālo spēku instrukciju materiālus, kuri var kalpot kā labs izziņas avots intresentiem. Tomēr daudz ko izšķir ne tikai uzkrātās zināšanas, bet galvenokārt – izturība, atjautība un praktiskās iemaņas.

Nacionālo Bruņoto Spēku speciālo uzdevumu vienības (SUV) komandieris Jānis Kušķis

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!