Foto: Publicitātes foto

Interneta žurnāla "Satori.lv" redakcija laiž klajā ceturto "Satori vasaras avīzi", kas šoreiz veltīta tematam "Saprast Krieviju". Tajā apkopoti "Satori.lv" autoru raksti par dažādiem sociālpolitiskiem un ar kultūru saistītiem jautājumiem, kā arī lasāma jaunākā latviešu un krievu autoru oriģinālliteratūra, vēsta portāla pārstāvji.

Interneta žurnāla "Satori.lv" redaktors Ilmārs Šlāpins, stāstot par 2015. gada "Satori vasaras avīzi", kas šoreiz veltīta tematam "Saprast Krieviju" skaidro: "Krievijas vēsture vienmēr ir bijusi viena vienīga sevis definēšanas, pārdefinēšanas, apzināšanās un aizmiršanas vēsture – šķiet, nevienai citai ģeogrāfiskai, garīgai, nacionālai vai, kā tagad viņiem pašiem patīk teikt, ģeopolitiskai vienībai nav bijis tik svarīgi nosaukt un pretstatīt sevi citiem. Mums – latviešiem – šis jautājums ir tuvs un svarīgs ne tikai tāpēc, ka atrodamies tepat kaimiņos un katra šī neizlēmušā organisma kustība var sāpīgi ietekmēt mūsu pašu labsajūtu, bet arī tāpēc, ka latviešu nācijas tapšana gribot vai negribot ir veidojusies krievu inteliģences domāšanas tradīciju ietekmē.

Latvijai ir bijis svarīgi saprast, kāpēc tā nav Krievijas impērijas sastāvdaļa, latviešiem ir bijis būtiski apzināties, kāpēc iekļaušana Padomju Savienībā ir bijusi okupācija, nevis atgriešanās mātes klēpī, galu galā – latviešiem 90. gadu sākumā jautājums par nacionālo identitāti tā arī palika par neatbildētu un joprojām mazliet traucējošu psihisku traumu. No šī viedokļa jautājums par to, kā mēs saprotam Krieviju, aizvien ir svarīgs. Iespējams, šī iemesla dēļ mēs Krieviju varam saprast mazliet labāk par citiem. Saprast Krieviju mums nozīmē arī gūt mazliet lielāku skaidrību par sevi."

Jaunajā vasaras avīzē iespējams lasīt dažādu "Satori.lv" pastāvīgo autoru, piemēram, politologu Ivara Ījaba un Māra Zandera, publicista Paula Bankovska, teātra zinātnieces Silvijas Radzobes, rakstnieces Ievas Melgalves u.c. rakstus par dažādiem sociālpolitiskiem un ar kultūru saistītiem jautājumiem, atbilstoši avīzes kopējai tematikai, stāsta "Satori.lv" pārstāvji.

Avīzē publicēta arī jaunākā latviešu un krievu autoru oriģinālliteratūra, kā arī fragmenti no dzejnieka un rakstnieka Daniila Harmsa dienasgrāmatām. "Satori vasaras avīze" šogad tapusi sadarbībā ar fonda "DOTS" organizēto "Jesaja Berlina dienu", kas norisinājās Rīgā 4. jūnijā, tāpēc avīzē iespējams izlasīt arī filozofa Jesaja Berlija eseju par krievu inteliģences saglabāšanos.

Avīzi iespējams bez maksas saņemt interneta žurnāla "Satori.lv" redakcijā Ģertrūdes ielā 42-5, savukārt tuvākajā laikā tā nonāks populārākajās Rīgas kultūras vietās – Kaņepes Kultūras centrā, Kalnciema kvartālā, kultūrbārā "Chomsky" u.c. vietās, kā arī dažādos vasaras kultūras pasākumos Rīgā un Latvijas reģionos. Ja ir interese iegūt vairāk žurnāla eksemplārus izplatīšanai, redakcija lūdz rakstīt vēstuli uz e-pastu satori@satori.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!