Foto: Publicitātes foto

Dzejnieka Edvarda Treimaņa – Zvārguļa mājā "Leukādijas", Priekuļu novadām netālu no Cēsīm, 6. oktobrī pulksten 13.00 notiks ikgadējais Zvārguļa festivāls, portālu "Delfi" informē rīkotāji.

Šogad festivāla galvenie varoņi būs dzejnieks un atdzejotājs Einārs Pelšs, dzejnieks Kirils Vilhelms Ēcis un izdevējs Valters Dakša, kura izdevniecība gādājusi par abu dzejnieku darbu nokļūšanu līdz lasītajiem.

"Einārs Pelšs ir neatkarīgs tulkotājs un dzejnieks, kas dzimis un turpina dzīvot Preiļos", tā par viņu rakstījis "satori.lv". Pelša pirmais dzejoļu krājums "Maija" izdots 1987.gadā, nākamais – "S", pēc 25 gadu ilgas pauzes, tam pēdējos gados sekojuši vēl trīs, svaigākais no tiem – konceptuālās dzejas krājums "Condom" (parakstīts ar pseidonīmu Demon), kurā Pelšs un citi autori eksperimentē ar dzejas formu, saturu un jēgu. Nesen iznākuši Linoras Goraļikas un Nikolaja Gumiļova krājumi Pelša atdzejā, citu krievu autoru atdzejojmi regulāri tiek publicēti "punctum.lv" un citur.

Kirils Vilhelms Ēcis ir jaunās paaudzes dzejnieks, literārā žurnāla "Ķīlis" veidotājs un dibinātājs. Kirila Ēča dzeja iekļauta Latvijas jauno dzejnieku antoloģijā "Kā parvarēt niezi galvaskausā?" Arta Ostupa redakcijā. Antoloģijas sadaļā "Ziņas par autoriem" minēts, ka Kirils "izjūt sevi kā drumstalkūku". Pirmais žurnāls "Ķīlis" pieejams šeit.

Valters Dakša ir grāmatu izdevējs un kolekcionārs, kura izdevniecības paspārnē izdoti jau minētie – "Demon Condom" un "Kā pārvarēt niezi galvaskausā?", kā arī krievu dzejnieces Linoras Goraļikas krājums "Akmens papīra lapu tur" un Daiņa Deigeļa "Dievs beidz". Valters rūpīgi pievēršas ne tikai izdevumu saturam, bet arī grāmatu ārējam veidolam, kas rezultējies "Zelta ābeles" specbalvā 2017. gadā. Dakšam pieder iespaidīga grāmatu kolekcija un idejas jauniem izdevumiem. Valters arī minams kā iniciators akcijai "100 tualetes podi Latvijas simtgadei"

Pasākuma norises vieta "Leukādijas" atrodas netālu no Cēsīm, Priekuļu novadā, šosejas Cēsis – Valmiera kreisajā pusē, braucot Valmieras virzienā. Pirms Raunas upes tilta redzama mājas norāde "Leukādijas". Koordinātas: 57.364070, 25.364772.

Ieeja pasākumā bez maksas. Organizatori aicina ņemt līdzi uzkodas un dzērienus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!