Ceturtdien, 11. decembrī, Ģertrūdes ielas teātrī, noslēdzot projektu „Rīgas dzejas karte”, apvienība "Orbīta" piedāvā plašu koncertu, kurā dzeja tiks demonstrēta kā līdzeklis daudzveidīgām muzikālām skatuves izpausmēm. Pasākumā piedalīsies muzikālās dzejas apvienības no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Somijas, Vācijas un Krievijas.

"Līdz šim visos projekta "Rīgas dzejas karte" posmos dzeja tika izmantota kā līdzeklis, lai aprakstītu Rīgu, taču šoreiz vēlējāmies ienest dzeju kā aktuālu notikumu Rīgas kartē," tā pasākumu raksturo "Orbītas" pārstāvis Artūrs Punte. "Tas ir, šādā veidā dzeja nevis veras pagātnē, bet gan mērķtiecīgi tiek ienesta pilsētas atmiņā." Dalībai festivālā atlasīti dzejnieki, kuri strādā pie sava skatuviskā tēla un savieno dzeju ar mūziku. "Ņemot vērā priekšnesumu stilistisko daudzveidību un dalībnieku skaitu, pasākumu pat varētu saukt par vienas dienas festivālu," to vērtē A.Punte.

Vairāki koncerta programmā iekļautie mākslinieki Rīgas publikai jau ir zināmi, taču daudzi Latvijā līdz šim nekad nav uzstājušies. Kopumā vakara gaitā uzstāsies 8 muzikālie dzejas kolektīvi. Igauniju pārstāvēs apvienība "Paranoia Publishing Group Ltd.", kuras sastāvā darbojas dzejnieks, mūziķis un performanču mākslinieks Kiwa Noid. Viņu performancē piedalīsies arī dvīņumāsas Agnese un Madara Rutkēvičas. Mūsu otrus tuvākos kaimiņus - lietuviešus pārstāvēs audiovizuālās dzejas grupa "AVaspo:7". Grupa, kuras līdere ir dzejniece un dramaturģe Gabriele Labanauskaite, sadarbojas ar dažādiem māksliniekiem, lai radītu aktuālas dzejas un video instalācijas. Somijas radošo vidi pasākumā demonstrēs muzikāli poētisks duets, kuru izveidojis gleznotājs un mūziķis Sandors Vali (Sándor Vály) kopā ar dzejnieku, izdevēju un Tamperes dzejas festivāla rīkotāju Jiski Ihalainenu (Jysky Ihalainen).

No Krievijas pie mums ieradīsies divas apvienības. Pirmā no tām ir 2005. gadā radītais konceptuālais muzikālais projekts "Neapzinātās mūzikas studija" ("Студия Неосознанной Музыки"), kurā šo gadu laikā bijuši iesaistīti daudzi cilvēki, radot plašu muzikālo spektru. Otra radošā apvienība – viens no 21.gadsimta spilgtākajiem krievu dzejniekiem Andrejs Rodionovs (Андрей Родионов) un Krievijas elektroniskās mūzikas veterāns Aleksandrs Zaicevs (Александр Зайцев, "Ёлочные игрушки"). Savukārt Maskavā dzimušais dzejnieks, "spoken word" mākslinieks un izglītojošo lekciju autors (projekts Narkofobija) Aleksandrs Deļfinovs (Александр Дельфинов) nu jau daudzus gadus dzīvo Berlīnē, tāpēc šoreiz pārstāvēs Vāciju.

Protams, pasākumā piedalīsies arī mākslinieki no Latvijas. Jēkabs Nīmanis un Varis Piņķis demonstrēs performanci pār Jaunā Rīgas teātra izrādes "Klāvs" motīviem ar Klāva Elsberga dzeju. Tāpat apmeklētājiem būs iespēja ieklausīties "Rīgas dzejas kartes" pasākumos jau satiktu mākslinieku - dzejnieka Semjona Haņina un kontrabasista Staņislava Judina izpildījumā. Par festivāla video pavadījumu parūpēsies Viktors Keino (VJ Wickis).

Koncerta sākums paredzēts 11.decembrī pl. 18.00, savukārt tā nobeigums iestiepsies jau 12.decembra rītā. Apmeklētāju ērtībai Ģertrūdes ielas teātra (Ģertrūdes ielā 101a) 2.stāvā būs iespējams iestiprināties ar ēdieniem un dzērieniem. Tā kā pasākuma kopējais garums paredzams ap 6 stundām un tas notiks brīvā formā, apmeklētāji pievienoties aicināti jebkurā brīdī. Visiem ārvalstu priekšnesumiem tiks nodrošināti titri latviešu valodā.

Projekts "Rīgas dzejas karte" tiek īstenots Eiropas kultūras galvapilsētas gada ietvaros. Tas iesaista vietējos un ārzemju māksliniekus, kuri ir ieinteresēti dažādos žanros un formās apvienot dzejas tekstu un pilsētas vidi. Divarpus gadu laikā notikušas vairāk nekā 10 izstādes un pasākumi, kuros darbi demonstrēti. Līdz šī gada beigām radītie darbi vai to apraksti un vizualizācijas tiks iekļautas digitālā Rīgas kartē, kas būs ikvienam pieejama tiešsaistē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!