Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Lielbritānijā radīts jauns literārais apbalvojums kriminālromāniem, kuros neviena sieviete "netiek piekauta, vajāta, seksuāli izmantota, izvarota vai nogalināta", ziņo "The Guardian".

"The Staunch Book Prize" radījusi rakstniece un scenāriste Bridžeta Lovlesa, un pieteikt darbus varēs februārī, savukārt apbalvojums tiks pasniegts 25. novembrī – Starptautiskajā vardarbības izskaušanas pret sievietēm dienā.

Lovlesa, kura apbalvojuma finansēšanā ieguldījusi 2000 mārciņu (~2291 eiro) no saviem līdzekļiem, būs žūrijas locekle kopā ar aktrisi un rakstnieci Dūnu Makičanu, kura radīja dokumentālo stāstu "Body Count Rising" par vardarbības pret sievietēm pieaugumu televīzijā.

"Sen pienācis laiks kam oriģinālākam," Lovlesa raksta balvas interneta vietnē. "Tā kā vardarbība pret sievietēm literatūrā ir sasniegusi jau smieklīgus apmērus, "The Staunch Book Prize" aicina kriminālromānu rakstniekus noturēt lasītāju uzmanību bez nodrāztu klišeju izmantošanas – it īpaši sieviešu seksuālas izmantošanas."

"The Staunch Book Prize" žūrija izskatīs gan publicētus, gan vēl nepublicētus darbus no kriminālromāna žanra – detektīvus, psiholoģiskos, komēdijas un mistērijas.

Lovlesa atzīst, ka ne visi kriminālromāni nepamatoti vai ekspluatējoši ataino vardarbību pret sievietēm. "Protams, ir labi kriminālromāni, kas skar šo tematu, taču tiem šī balva nav paredzēta. Tas, kā mēs literatūrā redzam un izturamies pret sievietēm, izplatās tālāk pasaulē un tiek pielietots. Cīņa ir tālu no uzvaras, taču noteikti pastāv klimata pārmaiņas. Cilvēkiem ir apnicis. Šī ir mana alternatīva. "

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!